Hasselblad är ett bevingat svenskt kameramärke som fuktar mången fotoentusiasts öga. Bolagets produkter användes bland annat vid den första månlandningen år 1969 och just månen är än idag hem till ett dussin av bolagets kameror, då astronauterna endast tog med sig filmrullarna vid hemfärd till jorden.

Spolar vi istället fram tiden 50 år till den digitala eran av fotografi har bolaget istället förvaltats av riskkapitalister, för att numera i huvudsak ägas av kinesiska drönarspecialisterna DJI. Hasselblad tillverkar fortsatt cirka 10 000 kameror per år, men har som en nischspelare på en kameramarknad med krympande marginaler allt svårare att hävda sig.

Mot denna bakgrund uppdagas nu att ingen mindre än mobiltillverkaren Oneplus fått till ett samarbete gällande Hasselblad-optik i sin kommande flaggskeppstelefon 9 Pro. Just Oneplus har tidigare fått kritik för att ligga på efterkälken jämfört med andra telefontillverkare på fotofronten, något som nu ska rådas bot på med en kvartett objektiv på baksidan av den nya telefonen.

oneplus9pro-hasselblad.jpg

Bildkälla: Dave2D på Youtube

oneplus9pro-hasselblad-2.jpg

Bildkälla: Dave2D på Youtube

oneplus9pro-hasselblad-3.jpg

Bildkälla: Dave2D på Youtube

Kamerakonfigurationen går i ett klassiskt formspråk à la Hasselblad och består av gluggar för vidvinkel, ultravidvinkel samt telefoto, där den sistnämnda erbjuder 3,3 gångers optisk zoom. Exakt vilken typ av expertis kameratillverkaren har delat med sig specificeras i vanlig ordning inte – men risken finns att samarbetet i huvudsak består av att Oneplus betalar Hasselblad licenspengar.

Wccftech rapporterar att den kommande telefonen Oneplus 9 Pro förutom Hasselbladmärkt optik bjuder på bland annat en systemprocessor i form av Snapdragon 888. Till detta kommer hela 12 GB RAM, 256 GB lagring, en skärmpanel med upplösningen 1440P och uppdateringsfrekvensen 120 Hz samt trådlös laddning med en maximal effekt om 45 watt.

Hasselblad kan med sitt inträde på mobiltelefonmarknaden se fram emot en förnyad konkurrens med bland annat de tyska bolagen Leica och Zeiss – två andra klassiska optikföretag som fått fotfäste bland telefontillverkare.

Läs mer om Oneplus: