Bristen på datorhårdvara har under coronapandemin successivt förvärrats. Problemet tydliggjordes med besked hösten 2020, då nylanserade grafikkort från Nvidia och AMD blev närmast omöjliga att köpa. Många entusiaster hoppades på en ljusning i början av innevarande år, men med facit i hand blir situationen värre dag för dag.

Återförsäljare världen över har gjort sitt bästa för att kommunicera med suktande konsumenter och en av dessa är Alternate, som målar upp en dyster bild. Återförsäljaren Alternate som verkar i Tyskland, Nederländerna och Belgien, skriver att de varit i kontakt med Nvidia och att bristen på grafikkort i Geforce RTX 3000-serien förvärras under årets första kvartal.

Likt tidigare rapporter är det en lång rad faktorer som spelar in till varför det är skriande brist på grafikkort. Det handlar dels om bristen på råvaror och komponenter, men också Nvidias grafikkretsar som tillverkas hos Samsung. Det här toppas i närtid av det kinesiska nyåret, en period då stora delar av asiens befolkning går på semester i två veckor och en stor del av fabrikerna stängs ned.

Alternate går även in på detalj för hur tillgängligheten ser ut för respektive modell. Allra värst är situationen med Geforce RTX 3080 där leveranserna är mycket låga och antalet aktiva ordrar är många. Enligt återförsäljare är möjligheten för nya beställare att få tag på grafikkortet "praktiskt taget noll". En liknande bild målas upp för mer prisvärda RTX 3060 Ti.

Gällande Geforce RTX 3090 beskrivs antalet levererade grafikkort också som mycket lågt, men antalet liggande ordrar och efterfrågan är inte lika hög – sannolikt på grund av den skyhöga prislappen. Geforce RTX 3070 är den enda modell där leveranserna beskrivs som "små" och antalet öppna ordrar är också "få", varför det ska finnas en chans att få tag på mellanmodellen i utbudet.

Alternate skriver även att nya kunder kan vänta sig förhöjda priser, men att de kommer hedra priser som gällt vid tidigare lagda ordrar. Det är i dagsläget högst oklart när spelstinna entusiaster kan köpa ett grafikkort, men allt pekar mot att bristen fortgår till årets tredje kvartal – men kan komma att sträcka sig längre än så.

Läs mer om bristen på grafikkort: