I en svunnen tid där entusiaster experimenterade med extrema kyllösningar var peltierelement ett vanligt inslag. Efter att under många år fallit i glömska till förmån för potenta luft- och vattenkylare överraskade Intel genom att avtäcka konceptet Cryo Cooling Technology, ett koncept de enligt egen utsago arbetat på under en längre tid.

CM-TECd.png
CM-TECc.png

Samarbetspartner med Intel Cryo Cooling Technology är EK Water Block (EKWB) och Cooler Master, varav den senare nu går ut med att de lanserar sin lösning den 25 februari. Namnet är Masterliquid ML360 Sub-Zero och blir tillgänglig först hos Inet, Proshop och Webhallen. Det rekommenderade priset för att ta en Intel-processor under fryspunkten blir 3 999 kronor inklusive moms.

Själva grunden i kyllösningen är elementet som använder den så kallade peltiereffekten, där likström flyter mellan olika metaller och halvledare. Resultatet är ett termoelektriskt fenomen som kyler ena sidan och värmer den andra. Det ger temperaturer under noll grader på ena sidan, men ger samtidigt upphov till skyhög värmeutveckling på den andra.

CM-TECb.JPG
Cooler-Master-Masterliquid-ML360-2.PNG

Ett av de stora problemen i elektroniksammanhang är kondens, vilket är en av sakerna Intel säger sig ha åtgärdat med konceptet Cryo Cooling. Cooler Master Masterliquid ML360 Sub-Zero är i grunden en traditionell sluten vattenkylare med 360 mm-radiator och som brukligt tre 120 mm-fläktar. Det är denna lösning som kyler peltierelementet, vars strömförbrukning anges till 200 W.

Kylaren som tagits fram i samarbete med Intel levereras endast med monteringsdetaljer för sockel LGA 1200 och kräver dedikerad mjukvara för att användas. Denna är endast kompatibel med processorerna Core i9-10900K, i9-10850K, i7-10700K och i5-10600K, och sannolikt K-modellerna Core i9-11900K, i7-11700K och i5-11600K ur kommande processorfamiljen Rocket Lake.

Är du beredd att betala 3 999 kronor för ett par hundra MHz extra och en cool (höhö) produkt med anor från fornstora överklocknings dar?