Vi rapporterade nyligen om hur Intel i samband med lanseringen av de kommande processorerna i Core 11000-serien delvis bryter kompatibilitet med dagens moderkort, trots nyttjandet av samma sockel. Närmare bestämt handlar det om att de två billigare styrkretsarna i 400-serien, B460 samt H410, blir utan stöd för processorer i "Rocket Lake"-familjen – till synes utan logisk förklaring.

Nu rapporterar Techpowerup om att Hardware Zone (hebreiska) har grävt fram just en logisk förklaring. Enligt den israeliska publikationen har Intel valt att tillverka de kompatibla styrkretsarna H470 samt Z490 på 14 nanometer, medan vissa de enklare styrkretsarna istället framställts på 22 nanometer och är i praktiken ommärkta versioner av tidigare kretsar.

Det är inte känt exakt hur stor andel av B460- samt H410-moderkorten som bygger på de äldre kretsarna tillverkade på 22 nanometer, men klart står att de inte stödjer tillräckligt ny mikrokod genom Intels Management Engine (IME) för att kunna köras i tandem med "Rocket Lake"-processorer. Den nya processorfamiljen kräver även signalerna PMSYNC och PMDN – vilka B460 samt H410 saknar stöd för.

Techpowerup lyfter även fram att det inte är första gången Intel återanvänder gamla styrkretsar i nya familjer. Till exempel styrkretsen H170 fick nytt liv under namnet B365, och likt då är en tänkbar förklaring kapacitetsbrist på bolagets mest avancerade tillverkningsteknik. Innan lanseringen av Intels bärbara processorserie "Tiger Lake" på 10 nanometer var bolagets kapacitet fullständigt uppbokad – varför fokus lades på tillverkning av produkter med högre vinstmarginaler.

Avslutningsvis påpekar Hothardware även att tillverkare som Gigabyte har rundat problemet med kompatibilitet med "V2"-märkta moderkort i B460- samt H410-serierna. Detta har bolaget helt sonika åstadkommit genom att utrusta moderkorten med styrkretsen H470 – trots att kretsarna B460 eller H410 nämns i produktnamnet.

Hur bolag likt MSI, som utlovat kompatibilitet med "Rocket Lake" för alla moderkort med styrkretsar i 400-serien väljer att backa upp sina löften återstår att se.

Läs mer om Intel: