Efter att under förra generationen blivit akterseglade av Sonys Playstation 4 är Microsoft i full färd med att göra sin hemläxa. Det blir fler nya speltitlar för Xbox S/X och Xbox Series S/X, någonting bolaget ämnar komma tillrätta med genom förvärv av spelstudior. Under hösten blev det officiellt att Microsoft köpt Zenimax Media, moderbolag till legendariska Bethesda och Id Software.

Affären är föremål för godkännande av myndigheter världen över, vilka ser över hur den ligger i linje med konkurrenslagar. Enligt officiella EU-dokument ser alla detaljer ut att vara uthamrade, där lösningen är att Microsoft startar nytt dotterbolag för Zenimax Media med tillhörande spelstudior.

Det nya dotterbolaget får passande nog namnet Vault (från Fallout /reds. anm.) och enligt dokumenten handlar det om en företagsfusion, där Zenimax Media uppgår i Vault. Det här skiljer sig från Microsofts tidigare förvärv av spelstudior, vilka formellt blev en del av Microsoft och uppgick under varumärket Xbox Game Studios.

Anledningen till upplägget framgår inte i konkreta ordalag. Ett möjligt skäl är att Vault som kvasi-självständigt företag ska kunna fortsätta släppa spel på andra plattformar än Microsofts, som Sony Playstation och Nintendo Switch. Värt att anmärka på är att upplägget ännu inte är helt satt i sten, men enligt Twitter-kontot @_XboxNews ska affären godkännas av EU måndagen den 15 februari.

Förutom Bethesda Software, Bethesda Game Studios och Id Software är Zenimax Media ägarbolag till Alpha Dog, Arkane, Machine Games, Roundhouse Studios, Tango Gameworks och Zenimax Online Studios.