EU:s planer på kretstillverkning för unionen, inom regionen, har SweClockers rapporterat om tidigare. Så sent som under december gjorde 13 medlemsstater gemensam sak av utvecklingen mot processortillverkning, där målbilden på sikt är tillverkning så avancerad som noden 2 nanometer – allt för att minska beroendet på Taiwan- och Sydkorea-baserad tillverkning hos TSMC och Samsung.

Nu pekar en ämbetsman på det franska finansdepartementet ut just TSMC och Samsung som eventuella samarbetspartner för EU:s kretstillverkningsprogram, rapporterar Bloomberg. Bloomberg rapporterar även om hur europas största kretstillverkare ST Microelectronics, NXP och Infineon gradvis avvecklat sin egna tillverkning för att förlita sig på i huvudsak TSMC.

NXP och Infineon har en stor del av sina kunder inom just fordonsindustrin – en industri som enbart under årets första kvartal globalt väntas lida ett avbräck om drygt 600 000 bilar till följd av kretsbrist. Att just bilindustrin drabbats hårt beror på att branschens aktörer skruvade ned ordervolymerna, för att sedan åter försöka öka volymerna under pågående elektronikboom när kapacitet inte längre fanns.

GF fab.jpg

Globalfoundries fabrik i Dresden, Tyskland

Likt TSMC:s byggnation av en fabrik i Arizona, USA, skulle en lokal fabrik kunna tillgodose regionens intressen. I fallet Arizona och TSMC väntas intressena främst bestå av kretsar till det amerikanska försvaret, medan en europeisk kretstillverkning istället göder fordonsindustrin såväl som konsumentelektronikbranschen.

Den europeiska kommissionens digitala chef Thierry Breton uppger till Bloomberg att olika vägar framåt utvärderas. En helt ny fabrik kan komma att byggas, men upprustning av existerande infrastruktur ska också vara på tapeten. I det senare fallet lär EU speciellt intressera sig för STMicroelectronics och Globalfoundries faciliteter, där den sistnämnda i tyska Dresden idag framställer kretsar på 22 nanometer, medan STM i franska Crolles har tillverkning på 28 nanometer.

When it comes to fab location selection, we need to consider many factors including customers’ need. TSMC does not rule out any possibility, but there is no concrete plan at this time. – Nina Kao, TSMC

Gällande konkreta planer uppges både den europeiska kommissionen och Samsung avböjt möjligheten att kommentera. Till Bloomberg uttrycker dock TSMC att det finns "många faktorer" att väga in i en eventuell expansion på europeisk mark – men att "konkreta planer" gällande läge lokation och vilka produkter som ska framställas ännu saknas.

Vilken väg unionen till slut väljer att ta återstår att se – men att anlita Samsung eller TSMC vore en betydligt snabbare väg mot 2 nanometer än att som Huawei trycka på reset-knappen och börja om på ny kula från 45 nanometer.

Läs mer om kretstillverkning: