Kretsdesignföretaget ARM är en vital del för teknikmarknaden, där bolagets alster används i allt från telefoner och surfplattor till bilar och datorer. Under sommaren år 2020 meddelade ARM Holdings-ägaren Softbank att de var på jakt efter köpare, där Nvidia på ryktesväg snabbt framställdes som en intresserad kandidat. I mitten av september offentliggjordes att så var fallet.

Jätteaffärens totala värde uppgår till ungefär 40 miljarder USD uppdelat i kontanter och aktier, men att genomföra köpet är en process som kräver granskning från flera håll. Därtill är flera aktörer tveksamma kring vad ett Nvidia-ägande innebär för branschen, trots att grafikjätten lovat att behålla den befintliga affärsmodellen. Nu höjs kritiska röster från Microsoft, Qualcomm och Googles moderbolag Alphabet.

De tre teknikföretagen påpekar i formella klagomål att affären medför konkurrensmässiga problem, något som även är i linje med kritik från ARM-grundaren Hermann Hauser. Hauser menar att det är problematiskt att ett företag får kontroll över en central del i flera teknikkategorier. Att det dessutom handlar om en amerikansk ägare medför att kunder kan påverkas av den aktuella handelspolitiken, vilken kan gå stick i stäv med affärsidén att vem som helst ska kunna köpa tekniken.

Därtill rapporteras att den amerikanska handelskommissionen FTC nu sätter Nvidias förestående förvärv under lupp, något brittiska konkurrensmyndigheten påbörjade redan i början av januari. Framtiden får utvisa vad de olika myndigheterna kommer fram till och om affären går i lås.

Källa: Reuters

Läs mer om ARM: