Under gårdagen rapporterade vi om hur den amerikanska systembyggaren PowerGPU vittnade om en hög andel processorer som bedömts vara DOA, dead on arrival – samt i samma artikel om hur en större sydkoreansk aktör menade att antalet defekter var alldeles för höga. Parallellt med detta startades även en omröstning i forumet, där drygt 11 procent av tillfrågade med Ryzen 5000-serien uppger sig haft problem.

SweClockers bestämde sig därför att sondera terrängen hos svenska datorbutiker, i jakten på ett större urval. I samband med detta framkom snabbt två olika intressanta aspekter – den första var att antalet verifierbara defekter enligt återförsäljarna inte skiljer sig nämnvärt från snittet defekta processorer historiskt. Detta bör ses mot en bakgrund att återförsäljarna vid en retur alltid testar processorer på fullt uppdaterade och kompatibla moderkort.

En annan handlare rapporterade om problem med toppmodellerna Ryzen 9 5900X samt 5950X. I det fallet kunde problemen dock härledas till moderkort, specifikt "billigare moderkort". Sannolikt rör det sig om kompatibilitetsproblem, då SweClockers meddelats att problemen helt eller delvis avhjälpts av uppdaterade AGESA-koder samt övriga generella stabilitets- och kompatibilitetsuppdateringar i nyare BIOS-versioner av moderkorten.

På forumet rapporterar användaren @phm att han drabbats av en blåskärmande Ryzen 7 5800X som han istället för att reklamera till återförsäljare istället fick utbytt av AMD direkt. Även @Bakgrund vittnar om WHEA-fel på en Ryzen 5 5600X – där han nu går i väntan på en ersättningsprocessor efter att ha fått felet konstaterat i en reklamationsprocess.

Att svenska återförsäljare inte tycker sig se en större andel defekta processorer i Ryzen 5000-serien är givetvis en välkommen nyhet och något av en lättnad. Samtidigt är det värt att ha i åtanke att handlarna inte nödvändigtvis har en 100 procent rättvisande bild av defekterna då konsumenter även kan vända sig direkt till AMD med sina reklamationer.

Läs mer om returer: