Hong Kong-baserade Gelid är i entusiastkretsar kanske bäst känt för sina kylpastor, där bolagets GC-Extreme under lång tid var extremöverklockarens val. Utöver kylpasta erbjuder bolaget även övriga produkter relaterade till just kylning av datorer, men även chassin och ett helt sortiment produkter riktade mot hemmakontoret.

Som ett komplement till bolagets kylare sjösätter nu Gelid en produkt med det talande namnet AM4 CPU Protection Bracket – en ram för att fixera AM4-processorer i dess sockel bättre än sockelns inbyggda spak förmår att göra. Mången entusiast har säkert förfasats över att processorn följer med kylaren vid demontering, det är denna inbyggda svaghet i PGA-sockeln Gelid försöker bygga bort.

gelid-am4-1.jpg

Gelid AM4 CPU Protection Bracket

gelid-am4-2.jpg

Gelid AM4 CPU Protection Bracket i retail-förpackning

gelid-am4-3.jpg

Gelid AM4 CPU Protection Bracket monterad på moderkort

Själva ramen är en osedvanligt simpel anordning i metall som fixeras på valfri AM4-processor, där ramen tar plats runt värmespridaren. Därefter spänns ramen fast i själva kylarens fästanordning, som i sin tur monteras med fyra skruvar genom moderkortet. Resultatet är att processorn inte oavsiktligt kan demonteras utan att ramen först avlägsnas – med nackdelen att ramen endast är garanterad kompatibilitet med Gelids egna kylare.

Gelids CPU-ram uppges redan ha säljstartats till ett rekommenderat pris om 1,29 Euro, motsvarande högst prisvärda cirka 13 kronor. Bolaget saknar dock stadigvarande representation på den svenska marknaden, varför den som törstar efter säkert monterade AM4-processorer gör bäst i att blicka mot kontinenten för ett eventuellt inköp.

Kan Gelids processorram vara produkten du saknat i alla år utan att veta om det? Motivera i kommentarstråden.