Fenomenet scalping, att köpa varor det är brist på enbart för att sälja vidare till ett högre pris, har funnits i alla tider. Med start år 2020 och dess tillhörande brist på komponenter och spelkonsoler har fenomenet dock hittat till SweClockers hemmaplan, hårdvaruvärlden. Komponenter likt grafikkort byter inte sällan händer för närmare dubbla rekommenderade försäljningspriset och samma sak gäller senaste generationens spelkonsoler.

Nu rapporterar Forbes om hur scalpers känner att scalping är en "extremt värdefull industri", och att dess "dåliga rykte är oförtjänt". Ett exempel är Jordan, en brittisk scalper som under januari månad rapporteras ha sålt 25 enheter av Playstation 5 till en vinst om 250 brittiska pund var – vilket resulterar i en vinst om 6 250 pund, motsvarande cirka 72 000 kronor.

Essentially every business resells their products. Tesco, for example, buys milk from farmers for 26p or so per litre and sells it on for upwards of 70p per litre. No one ever seems to complain to the extent as they are currently doing towards ourselves.
– Jordan, brittisk scalper

Jordan anser att hans affärsmetod är precis densamma som hos exempelvis dagligvaruaffärer, som köper in varor såsom mjölk billigt för att sälja dem dyrare. Vad som verkar gå scalpers såsom Jordan förbi är att de inte är att likställa med Robin Hood – utan istället är ett till led som försöker profitera innan varan når konsument.

Forbes avhandlar även metoderna som används av scalper-ligor för att säkra tillgång till bristvarorna. Här lyfts helautomatiserade bottar som kan genomföra en order på ynka 2,3 sekunder, en tid en mänsklig konsument inte kan mäta sig mot. Därtill används kreditkort som saknar autentiseringsfunktioner likt Mastercards 3D Secure eller svenska kortutgivares BankID för att ytterligare påskynda köpprocessen.

En annan scalper talar om hur han byggde ett automatiserat system i scalping-syfte, initialt utan framgång. I hans fall interagerade skripten med webbläsaren och hade inga problem att lägga ordrar snabbare än människor – men trots detta uteblev inköpen. Mer dedikerade scalpers hade nämligen rundat webbläsaren helt och interagerade direkt med återförsäljarnas webb-API för att på så vis få ned ordertiderna.

För den genomsnittliga konsumenten ser således situationen med scalping på hårdvarumarknaden dessvärre vara här för att stanna – åtminstone så länge tillgångsbrist råder.

Läs mer om scalping: