Missnöjet hos konsumenter gällande brist på komponenter och spelkonsoler av senaste snitt har under höst och vinter varit påtaglig. SweClockers har i omgångar rapporterat om uttalanden från företagsrepresentanter likt AMD:s Frank Azor som utlovat god tillgång på Radeon RX 6000-serien, samt Intels ex-VD Bob Swans bevingade ord "dags att sluta fokusera på benchmark-resultat" – följt av bristfälliga jämförelser mellan bolagets egna och Apples produkter.

Huruvida dessa bolagsrepresentanter haft goda intentioner eller sina huvuden tillfälligt monterade i kroppsöppningar där naturligt ljus inte förekommer är oklart, men gemensamt har de i alla fall att de inte skapat god PR. På en marknad där tillgången på komponenter redan är skral till följd av växtvärk i alla led kan dessutom scalpers med Robin Hood-komplex samt en boom inom brytning av kryptovaluta läggas till – vilket innebär att företagsrepresentanter i branschen gör bäst i att välja sina ord med omsorg.

Nästa bolag i ordningen att ha otur i tankeprocessen är Hong Kong-baserade Zotac, vars amerikanska Twitter-konto under gårdagen lade upp en bild föreställande en kryptorigg med flertalet av bolagets grafikkort. Till synes helt utan att reflektera över frustrationen konsumenter som inte kan säkra ett enda kort i RTX 3000-serien känner taggar bolaget även inlägget med hashtaggarna #gaming och #gamers, vilket av konsumenter ses som något av ett hån.

Inlägget uppmärksammades av bland andra Videocardz, där långtgående polariserande slutsatser drogs. Bland annat lyfter publikationen fram att "Zotac nu stödjer mining med bolagets produkter" samtidigt som "Zotacs grafikkort inte går att finna i närheten av rekommenderat pris någonstans". Huruvida Zotac bryr sig om vem som köper bolagets grafikkort och hur många låter vi vara osagt, men problematiken kan även frodas i återförsäljarled, som vi under gårdagens scalping-artikel lyfte fram.

Att Zotac inte lär vinna den genomsnittliga konsumentens gunst genom detta tilltag förefaller sannolikt – men vi lär kunna se fram emot ett mer vårdat bruk av hashtaggar på bolagets sociala medier framöver.

Uppdatering klockan 14:10

Zotac har raderat sitt ursprungliga inlägg på Twitter – en skärmdump finns att beskåda nedan:

ZOTAC-MINING-Tweet.jpg

Bildkälla: Videocardz