I takt med att kretsar fått alltmer avancerade turbo-funktioner har antalet sensorer skjutit i höjden. Alltifrån energiåtgång till temperaturer mäts ständigt för att hitta en optimal balans mellan de parametrarna och att erbjuda så höga klockfrekvenser som möjligt. Det i sig är en egen vetenskap i kretsar bestående av miljarder transistorer och det är därför inte självklart vilka värden som ska redovisas mot användare.

Nu har Igor's Lab tagit en närmare titt på Nvidias grafikkrets GA102 och lyckats registrera värden från dess hotspot-sensorer. Som namnet antyder är dessa sensorer placerade i kretsens varmaste delar, och således utgör viktigt underlag när Nvidias algoritmer ska reglera spänningar och klockfrekvenser. Att Nvidias grafikkretsar har sådana temperatursensorer är ingen skräll, då de finns i kretsar sedan många år tillbaka.

Traditionellt sett mäts och redovisas temperaturerna på undersidan av kretsen eller längs dess kanter, något exempelvis AMD kallar för "Edge Temperature". Det är också ett sådant värde som används av Nvidia för att styra fläktkurvan på Geforce-grafikkort och det värde du som slutkund kan ta del av i avläsningsprogram, som GPU-Z och Hwinfo.

I samband med 2019 års lansering av Radeon VII valde AMD att börja redovisa hotspot-temperaturer, något de själva kallar "Junction Temperature". Det blev också startskottet för att temperaturvärden från dessa sensorer började ligga till grund för att styra fläktkurvan på företagets grafikkort.

Temperaturmätningar från SweClockers testlabb

Grafikkort

Temperatur (edge)

Temperatur (hotspot)

AMD Radeon VII

76 °C

110 °C

AMD Radeon RX 6900 XT

82 °C

94 °C

AMD Radeon RX 6800 XT

77 °C

96 °C

AMD Radeon RX 6800

67 °C

80 °C

AMD Radeon RX 5700 XT

84 °C

100 °C

AMD Radeon RX 5700

78 °C

89 °C

Nvidia Geforce RTX 3090

68 °C

Nvidia Geforce RTX 3080

76 °C

Nvidia Geforce RTX 3070

74 °C

Skillnaden från det traditionella sättet att mäta är i vissa fall enorma. När AMD lanserade Radeon VII handlade det om ett delta på massiva 34 °C, medan skillnaden hos mer moderna Radeon RX 6000-serien ligger på 12–19 °C. Att AMD krympt deltat mellan Edge och Junction beror på en optimerad kretsdesign, där de sett till att undvika för hög transistordensitet med höga spänningar och klockfrekvenser på en alltför liten yta.

Temperatures-Hotspot.png

När Igor redovisar resultaten med ett Geforce RTX 3090 är skillnaden mellan det traditionella värdet och hotspot mellan 11 och 14 grader, det vill säga ungefär samma skillnader som hos AMD:s grafikkort. Den praktiska skillnaden här är dock att AMD använder sina hotspot-sensorer för att reglera fläktkurvan, medan Nvidia använder det mer traditionella mätvärdet för ändamålet.

Det finns inget rätt eller fel i vilket värde som redovisas. Däremot kan det konstateras att den här typen av hotspot-sensorer används av AMD, Intel och Nvidia i allt större utsträckning sedan introduktionen av turbofrekvenser. Skillnaden är att AMD valt att börja redovisa dessa värden och använder de i praktiska tillämpningar relevant för slutanvändare. Huruvida Nvidia följer efter eller är fortsatt trygga med att använda det traditionella sättet att mäta på för att styra fläktkurvor återstår att se.

För den som vill kunna noja över ännu fler temperatursensorer hos Nvidias grafikkort får en kommande version av Hwinfo stöd för att läsa av dessa.

Mer läsning: