Under gårdagen rapporterade vi om hur Nvidia vidtar åtgärder för att se till att grafikkort ämnade för konsumenter, såsom kommande Geforce RTX 3060, i huvudsak hamnar i händerna på spelintresserade. Som ett led i detta utannonserade bolaget även en ny serie beräkningskort specifikt för brytning av kryptovaluta under namnet CMP.

Genom att segmentera gaming och brytning av kryptovaluta i olika produktkategorier hoppas bolaget kunna tillfredsställa behoven för gamers genom Geforce-kort och kryptobrytare genom CMP-serien. Att Geforce-kort med start RTX 3060 kommer få sänkt prestanda vid brytning av kryptovaluta står sedan igår klart, men mindre klart var exakt hur grafikkortet känner av lasterna.

Utan att gå in i detalj nämner Bryan Del Rizzo, PR-chef på Nvidia, att begränsningen inte sitter endast i drivrutinerna. Istället menar han att RTX 3060 blandar in tre parametrar för att begränsa beräkningskraft vid kryptobrytning – kortets BIOS, drivrutiner samt grafikkretsens kisel. Modifierade BIOS och/eller drivrutiner kommer således inte att räcka för att omvandla RTX 3060 till ett kryptokort.

Vidare rapporterar Techpowerup om hur Nvidia arbetar mot att införa nya versioner av existerande kort i RTX 3000-serien med samma filosofi. Uppgifterna kommer från läckaren Kopite7kimi, och kan anses vara nästa logiska steg för Nvidia i segmenteringen mellan grafikkort i Geforce- och CMP-serierna. Enligt Kopite7kimi kommer grafikkorten i Geforce RTX 3000-serien inte nödvändigtvis uppdateras med nya specifikationer – men med nya artikelnummer.

Exakt hur Nvidias segmentering mellan serierna Geforce och CMP utspelar sig får vi se – men en fullständig refresh av Geforce RTX 3000-grafikkorten med begränsad kryptoprestanda kan i bästa fall underlätta tillgångsproblematiken på sikt.