Den som hängt med länge i hårdvarubranschen har sett uppgång och fall för många aktörer, där grafikkortsföretaget 3dfx Interactive är ett exempel som många SweClockers-medlemmar har minnen av. Tillverkaren omdanade grafikvärlden ordentligt under 90-talet genom gränssnittet Glide och 3D-prestanda som kunde slå konkurrenterna på fingrarna. Som hyllningar till den forne jätten har både böcker och Lego-modeller uppförts.

Återblick: SweClockers redaktion minns legendariska 3dfx

Nu tar entusiasten "Anthony" det hela steget längre, genom att på det ryska moddningsforumet Modlabs avtäcka sitt senaste projekt: en egenskapad och fungerande variant av 3dfx-kortet Voodoo 5 6000. Kortet var ett sista försök att hålla 3dfx relevant på marknaden med Nvidia och ATI på uppgång, men släpptes aldrig på bred front. Det ändras inom kort.

Voodoo 5 6000 1.jpg

Bildkälla: Modlabs

Voodoo 5 6000 2.jpg

Bildkälla: Modlabs

Genom så kallad reverse engineering baserad på ett av få tillgängliga 3dfx Voodoo 5 6000-kort, har "Anthony" landat i en nyversion av det historiska grafikkortet. Detta innebär fyra grafikkretsar kallade VSA-100 i sällskap med 128 MB SDRAM-minne i 166 MHz, där samtliga komponenter huserar på ett skräddarsytt kretskort. VSA-100-kretsarna kan fortfarande köpas nya genom exempelvis Ebay, där priset ligger på omkring 150 kronor stycket.

Med identisk hårdvara fungerar ursprungliga 3dfx-drivrutiner och varianter från tredjepartsutvecklare, medan operativsystemen Windows 9x, Windows 2000 och Windows XP påstås rulla. På bildanslutningsfronten finns en in- och en utgång för VGA, som stöder pass-through. Till skillnad från originalet är dock AGP-anslutningen ersatt av PCI, medan den externa strömmatningen sker över Molex istället för en separat nätadapter.

I samma foruminlägg talas om att skapelsen ännu inte har ett slutgiltigt namn, men att detta kommer att stå på förpackningen som just nu designas, vilket bekräftar att produkten framöver blir tillgänglig att köpa. Det återstår att se i vilka volymer det nischade kortet blir tillgängligt, men också vilken prisnivå som blir aktuell.

Källa: Modlabs och Hothardware

Berätta om dina 3dfx Voodoo-minnen! Skulle du kunna tänka dig att köpa nyproducerad retrohårdvara?