Chassitillverkaren Lian Li är kanske mest känd för modeller av aluminium, där den ständigt växande PC-O11-serien är populär i entusiastkretsar. Mot slutet av förra året sjösatte bolaget den krympta varianten PC-O11 Dynamic Mini, som har plats för både E-ATX-moderkort och vattenkylning i ett förhållandevis kompakt paket.

Nu presenterar bolaget chassit Q58, som på allvar kliver ned i storlek genom att omfamna moderkortsstandarden Mini ITX. Lådan har en volym på 14,3 liter och går således inte upp mot extra kompakta SFF-lådor som Louqes 8,2 liter stora Ghost S1. I skottgluggen står snarare rymligare alternativ som Cooler Masters 18,3 liter stora Masterbox NR200P, och precis som hos sistnämnda produkt erbjuder Q58 stöd för större hårdvara och vattenkylning.

Lian Li Q58.PNG

I chassivärlden är ventilation och perforerade paneler ofta i motsatsförhållande till estetiska inslag som härdade glaspaneler, två poler som Q58 kombinerar genom tudelade sidor – glas upptill, mesh nedtill. Q58 lånar därtill det delade upplägget från mindre chassimodeller, där grafikkortet huserar på ena sidan och ansluts till moderkortet på andra sidan, via en PCI Express-förlängare.

Lian Lis färsking är utrustad med en flyttbar moderkortsplåt, som öppnar dörren till att använda både ATX- och SFX-nätaggregat. Den förstnämnda standarden begränsar dock valfriheten kring kylning, där radiatorplatsen i taket skalas ned från 280 till 140 mm. Med en SFX-nätdel kan ett 320 mm långt grafikkort med tjocklek om tre kortplatser användas, en dimension som reduceras till två kortplatser om ett större nätaggregat monteras.

Lian Li Q58 3.PNG
Lian Li Q58 4.PNG
Lian Li Q58 2.PNG

Framför grafikkortet kan två tunna 120 mm-fläktar monteras, medan både botten och taket har plats för 120 mm-varianter oavsett val av nätdel. I taket kan även en 3,5-tumsenhet ta plats, medan bottenfläkten kan ersättas av en 2,5-tummare. Bakom frontpanelen av aluminium finns ytterligare en plats för en lagringsenhet av 2,5-tumstyp. Frontpanelen huserar därtill de lättillgängliga anslutningarna, som består av en USB Type-C, en USB Type-A samt en kombinerad in- och utgång för ljud.

Youtube-kanalen Hardware Canucks är först med att ta en närmare titt på modellen, som i dagsläget är i prototypstadiet. Debuten är planerad till någon gång i juni månad och detta till priset 119 USD, vilket motsvarar omkring 1 200 kronor inklusive moms. Lian Lis Q58-avtäckande är del av en längre video där bolaget visar vilka produkter som lurar på horisonten, där Dancase-samarbetet A4-H20 är en annan Mini ITX-orienterad variant.

Lian Li A4-H20.PNG
Lian Li V3000 plus.PNG

V3000 Plus

O11D EVO.PNG

I samma veva lyfter tillverkaren också på locket till chassin modell större, i form av V3000 Plus och PC-O11 Dynamic Evo. Förstnämnda är en fulltower-låda med plats för exempelvis 16 3,5-tumsenheter och tre 480 mm-radiatorer, medan den senare bygger vidare på samarbetet med överklockaren "Der8auer" och fokus på vattenkylning.

Läs mer om små chassin: