Hösten 2020 innehöll många höjdpunkter för hårdvaruentusiaster, genom nya doningar på flera fronter. När det kommer till grafikkort har dock skral tillgång varit ett faktum sedan respektive lanseringsdag. Hög efterfrågan, komponentbrist, begränsad produktionskapacitet och brytande av kryptovaluta (eng. mining) målas alla ut som bidragande faktorer till bristen, som ser ut att hålla i sig.

Den 25 februari lanserar Nvidia nästa grafikkort i Geforce RTX 3000-familjen, nämligen mellanklasskortet RTX 3060. Detta blir första modellen att tackla problemet där stora volymer norpas för att bryta kryptovaluta, och detta genom att strypa mining-prestandan på både mjuk- och hårdvarunivå. Med tre dagar kvar till lansering dyker kortet upp på den belarusiska andrahandsmarknaden.

RTX 3060 till salu.PNG

Texten är maskinöversatt från ryska.

Det handlar specifikt om tre exemplar av tredjepartskortet Geforce RTX 3060 Eagle OC från Gigabyte, som stoltserar med en tvåfläktskylare och 12 GB grafikminne. Enligt annonsen på webbplatsen Onliner är korten föga förvånande i nyskick, där två är ouppackade och det tredje "öppnat för verifiering". Tekniksajten Videocardz gissar att verifieringen handlar om att testa just låsningen av mining-prestandan, vilket inte är osannolikt med tanke på att annonsören lyckats införskaffa hela tre kort.

I linje med den höga efterfrågan på nya grafikkort tar försäljaren tillfället i akt med en saftig prislapp om 2 800 belarusiska rubel, vilket motsvarar omkring 9 000 kronor. Nvidia menar att startpriset för Geforce RTX 3060 är 3 650 kronor, medan ivriga svenska återförsäljare listat kommande modeller i prisspannet 4 000 – 6 000 kronor. Säljstart är torsdag den 25 februari klockan 18:00.

Att de tre grafikkorten omedelbart säljs av en storköpande privatperson skvallrar om att Nvidias kryptovalutaåtgärd är på plats och fungerar, varför miners sannolikt kommer att lämna korten i fred. Utsikterna för uppgraderingssugna att knipa ett kort lär därmed vara bättre än för tidigare "Ampere"-syskon, men scalpers och låga volymer till butikshyllorna är orosmoln som kan antas stanna kvar.

Källa: Onliner via Videocardz

Läs mer om grafikkort: