Så sent som förra veckan rapporterade vi om hur en amerikansk grupptalan väckts mot Sony, på grunder av att dess handkontroller för Playstation 5 anses ha undermålig livslängd. Fallet bottnar i att den nyskapande handkontrollen lider av ett fenomen vid namn drift, där någon av de analoga spakarna helt sonika inte registrerar en centrerad position.

Nu rapporterar Videogameschronicle om hur demonteringsmästarna Ifixit tagit till mejslarna och undersökt vad som orsakar felet. I grund och botten är handkontrollens analoga spakar desamma som använts i tidigare generations manöverdon, och att potentiometrarnas livslängd är 2 miljoner cykler och 500 000 nedtryckningar. Enligt Ifixit kan det här resultera i handkontroller som efter endast 417 timmars användning överskrider sin förväntade livslängd.

Själva fenomenet drift härstammar således i huvudsak från de analoga spakarnas slitna potentiometrar, men i vissa fall även till följd av mekaniskt slitage. Då spakarnas centreringsfjädrar över tid töjs ut centreras inte spaken korrekt – vilket resulterar i att potentiometrarna registrerar en inmatning i nolläget. Även kontamination i form av dammpartiklar bedöms försvåra situationen.

After this research, it’s bizarre to us that console makers don’t consider joysticks to be consumable parts and design them to be easily replaced. No device rated for a finite number of actions, especially one that lives next to so much contamination and takes so much abuse, can maintain perfect performance forever. – Ifixit

Slutsatsen Ifixit drar är att analoga spakar i moderna handkontroller är undermåligt dimensionerade och att det är "bisarrt" att spakarna inte är utbytbara på ett enkelt sätt – speciellt när handkontrollen har en så kort förväntad livslängd.

Läs mer om Playstation 5: