Entreprenören Elon Musk är känd för mycket, däribland sin fascination för rymden och drömmen om att en dag kolonisera Mars. Rymdprojektet Spacex flankeras av Starlink där han riktar blicken mot skyn med målet om att erbjuda internet och höga hastigheter till alla, oavsett var på jorden de befinner sig.

I början av året prestandatestades Starlink och nådde en genomsnittlig bandbredd om imponerande 110 megabit per sekund (Mbps), men toppnoteringen var ännu högre 190 Mbps. Testet utfördes i den amerikanska delstaten Montana, som är en av de första platserna att i ett tidigt stadium kunna använda Starlink. Nu lovar Elon Musk betydligt högre hastigheter och inte minst låga latenser.

I nuläget utlovas hastigheter mellan 50 och 150 Mbps, men på Twitter skriver entreprenören till en av betatesterna att detta ska fördubblas till runt 300 Mbps. Som om inte det vore nog ska latensen nå 20 millisekunder (ms), vilket får anses respektabelt jämfört mot en nedgrävd kabel. I dagsläget är det som utlovas mellan 20–40 ms, där målet alltså blir att mer konsekvent nå den lägre delen spannet.

Utöver högre hastigheter berättar Elon Musk att Starlink ska ha täckning för stora delar av jordklotet till slutet av året. Han påpekar också att Starlink är bäst lämpat i områden med låga befolkningstal, och att trådlösa nätverk som 4G och 5G alltid kommer ha en fördel i mer befolkade områden.

Bor du på en plats med dålig uppkoppling? Skulle du kunna tänka dig något i stil med Starlink?

Läs mer om Starlink: