Processorer baserade på teknik från ARM är på stark frammarsch. Förutom fullständig dominans på telefonmarknaden genom processorserier som Qualcomm Snapdragon, Apple A samt Mediatek Helio har satsningar för regelrätta bärbara datorer kommit och gått, likt Apples senaste datorer i serien Macbook. Förutom Apple ser även Qualcomm en framtid för ARM inom bärbart, något som resulterat i bland annat ett samarbete med Lenovo gällande systemprocessorn Snapdragon 8cx.

Ett bolag som sällan vill vara sämre än vare sig Apple eller Qualcomm är sydkoreanska Samsung, som under CES-mässa tillkännagav systemprocessorn Exynos med AMD-grafik. Satsningen utlovades under mässan ett hem i en kommande flaggskeppsprodukt – men få hade väntat sig att produkten som åsyftades var en bärbar dator.

Uppgifterna kommer från Zdnet Korea (koreanska), och gör enligt Engadget gällande att Exynos-processorn med RDNA-grafik inte landar i nästa flaggskeppstelefon. Istället ska satsningen stå som grund för en bärbar dator med Windows 10 som operativsystem – något som innebär en återgång till Microsofts Windows 10 on ARM-satsning för Samsung.

Samsung har tidigare gjort satsningar på bärbara datorer med ARM-processorer under huven, då med Qualcomms systemprocessorer. Dessa övergavs sedermera till förmån av Intel och dess x86-baserade femkärniga hybridprocessor "Lakefield" – resultatet var förra sommarens Galaxy Book S. Att Samsung väljer att återvända till ARM-baserade datorer tros bero på Apples framgångar med processorn M1 och en ökad mognadsgrad hos Windows 10 on ARM.

Exakt när satsningen på RDNA-förädlade Exynos-processorer för PC-bruk väntas nå marknaden specificeras inte, men Zdnet Korea menar att 2021 års andra hälft är ett riktmärke Samsung arbetar emot.

Läs mer om Samsung: