Intel har flera poster på agendan för år 2021, där "Rocket Lake"-processorerna i Core 11000-serien gör debut någon gång i mars. I likhet med den mobila "Tiger Lake"-familjen bjuder den kommande processorserien på integrerad grafik enligt bolagets Xe-arkitektur, som i energieffektivt utförande rullats ut för både stationära och bärbara som ett blygsamt dedikerat grafikkort.

Under 2021 väntar kraftfull Xe-grafik med kodnamn DG2 och stämpeln Xe-HPG, där ändelsen står för "High Performance Gaming". De spelorienterade produkterna har flera gånger varit uppe på tapeten ryktesvägen och från officiellt håll, som bekräftat ray tracing-stöd, GDDR6-minne samt tillverkning hos extern part. Genom Twitter-användaren harukaze5719 avkodas nu information som pekar mot att DG2 blir en produktfamilj i sex olika prestandanivåer.

I listan finns repriser av konfigurationer som tidigare skymtats på webben, där kretsen för varianten med 384 beräkningsenheter (EU) fångats på bild. Uppgifterna om antal beräkningsenheter sällskapas av bredden på tillhörande minnesbussar och minnesmängder, som stannar på 4 GB på de tre enklaste modellerna. Med 96 samt 128 EU följer också smala minnesbussar om 64 bitar, medan mer familjära 128 respektive 192 bitar gäller med 192-, 256- samt 384 EU-kort.

Toppmodellen med 512 EU kommer enligt uppgift utrustad med 8 alternativt 16 GB grafikminne och en 256 bitar bred buss, egenskaper som ligger i linje med moderna och högpresterande kort från AMD och Nvidia. En snarlik minneskonfiguration antyder att Intels första satsning på hårdvara för spelgrafik kan mäta sig även med lite vassare doningar från de två nuvarande jättarna, men framtiden får utvisa om så verkligen blir fallet.

Källa: harukaze5719 via Videocardz

Läs mer om Intels grafiksatsning: