Elektronikskrot är ett tilltagande miljöproblem, där en föreslagen lösning från EU-håll är en gemensam standard för telefonladdare. Det senaste halvåret har även Apple och Samsung använt mindre elektronikskrot samt mer effektiva transporter som argument, för att introducera Iphone 12- respektive Galaxy S21-familjerna utan medföljande nätadapter.

Frankrike satsar extra på att arbeta mot cirkulär ekonomi genom lagstiftning, som från och med 2021 successivt skärper kraven för bland annat elektronikprodukter. Lagen kräver numera att elektronikföretagen beräknar och presenterar ett värde på en tiogradig skala, som förklarar hur lätt en produkt kan repareras. Nu rapporterar The Verge att Apple fogar sig enligt reglerna och uppdaterar den franska webbplatsen med information om datorer och telefoner.

Iphone 12 Pro.PNG

Företag som i dagsläget inte har sådana märkningar straffas inte, men nästa år dras tumskruvarna åt och att Apple hakar på tidigt antyder att fler storföretag gör detsamma inom kort. Värdet baseras på fem olika huvudkriterier med sammanlagt tolv delkriterier, som bland annat avser dokumentation kring demontering och reparation, priser på reservdelar och hur avancerad en demontering är.

I fallet Apple syns att den senaste generationens Iphone landar på 6 av 10 poäng – ett rejält kliv upp från Iphone 11-familjens 4,5–4,6, där den stora skillnaden är förhållandet mellan priserna för reservdelar och en ny telefon. Värt att tillägga är dock att det saknas värden för exempelvis Ipad och Apple Watch. Därtill är det företagen själva som beräknar värdena enligt givna riktlinjer och enkla medel som extra instruktioner kan ge påtagligt högre värden.

Iphone 11.jpg

Iphone 11

Iphone SE 2.jpg

Iphone SE (2020)

Apple Iphone 12 Mini.jpg

Iphone 12 Mini

Apple Macbook Pro 13 M1.png

Macbook Pro 13-tum (M1)

Poängsystemet bör därför tas med en liten nypa salt, men det faktum att det innefattar ett brett utbud av produkter kan ge en bättre överblick i framtiden. The Verge påminner också om att EU mot slutet av år 2020 röstade igenom förändringar för mer hållbar teknik, varför system i likhet med det franska kan komma att rulla ut i fler länder framöver.

Brukar du reparera telefonen när batteriet tackar för sig eller skärmglaset spricker? Berätta i kommentarstråden!