Apples första stapplande steg mot ARM-processorer på datorsidan har säkerligen inte gått någon SweClockers-läsare förbi. Vi har sedan starten rapporterat om M1-processorns höga energieffektivitet, dissekerat vad som gör arkitekturen speciell samt långtidstestat en Macbook utrustad med sagda processor. Utöver det har rykten florerat om högpresterande varianter av processorn vid namn M1X – vilket vittnar om att en M1-våg kan komma att skölja över Apples datorutbud inom kort.

Läget på marknaden för surfplattor, där Apple har sin serie Ipad, har varit desto mer öppen för tolkning. Marknaden upptas traditionellt av mobiltelefonliknande hårdvara med större skärmar, även om Apple på senare tid positionerat Ipad Pro som ett PC-alternativ. Med detta i åtanke kommer det inte som en stor överraskning att Bloomberg rapporterar att en "M1-liknande" processor övervägs till en uppdaterad Ipad Pro.

När Bloombergs Mark Gurman talar om processorn i Ipad Pro väljer han sina ord med omsorg – det exakta uttrycket är "en ny processor som presterar likt M1 ur senaste generationens Mac-datorer". Därtill ska stöd för 5G bakas in, vid sidan om en Mini LED-skärm och bättre kameror. Valet av Mini LED-skärmar väntas leda till att Ipad Pro sväller en aning gällande tjocklek.

Lanseringen av en uppdaterad Ipad Pro väntas av Gurman ske någon gång under "de kommande månaderna" – huruvida processorn blir ett M1-derivat eller en A14 på steroider återstår att se.

Läs mer om Apple: