Hårdvarubristens år 2021 är en aldrig sinande källa av komponentrelaterat missnöje. Under vintern har vi rapporterat om brist på halvledare till bilindustrin, grafikkort från Nvidia samt processorer och grafikkort från AMD. Därtill har SSD-marknaden legat risigt till med dålig tillgång på kontrollerkretsar – och minnespriserna på DDR4 bottnade under november månad.

Den tillfälliga dippen i minnespriser har dock av allt att döma passerats. Där minnespriser för DDR4-moduler under november månad i regel låg kring 40 kronor per gigabyte är det i dagsläget endast ett fåtal långsammare moduler som når ned till denna prisnivå. Istället rapporteras det från svenska återförsäljare att minnespriserna är på väg att skena.

Priserna har gått upp nästan varje vecka sedan strax efter årsskiftet på DRAM. [...] Några tillverkare har haft begränsningar [på orderstorlekar].
– John Ljungström, Inet

Till SweClockers delar Inets inköpschef John Ljungström med sig av sina observationer, där den största anledningen till oro är att återförsäljaren från vissa aktörer endast fått köpa in minne i begränsade mängder. Begränsningar i inköpsvolymer är förhoppningsvis tillfälliga, men kan samtidigt förebåda större svängningar på marknaden där en global minnesbrist i värsta fall kan bli aktuell.

Priserna går upp med cirka tio procent per vecka just nu.
– Anonym svensk återförsäljare

Utöver Inets situation har vi även varit i kontakt med en återförsäljare som mot löften av anonymitet hävdar att prisuppgången på minnen är så mycket som tio procent i veckan just nu. Detta ligger i linje med november månads rapport där ett 16 GB-kit Corsair Vengeance LPX Black 3 200 MHz betingade under 650 kronor – samma minnen kostar i dagsläget 899 kronor som lägst hos större återförsäljare.

Att minnespriserna under årets tre första kvartal väntas öka har bland andra Digitimes (betalvägg) rapporterat om – något som delvis tillskrivs en sorti från DDR3-marknaden av Samsung och SK Hynix. Detta i sin tur tvingar hårdvara för många applikationer att kliva över till DDR4 eller dess derivat, med högre efterfrågan än tillgång som resultat.

Ljusning i frågan väntas av fackpress inte under det närmaste halvåret – den som är i jakt på DDR4-minne uppmanas med andra ord agera å det snaraste.

Hann du samla på dig allt DDR4-minne du behöver under senhöstens låga priser, eller sitter du med skägget i brevlådan?