Intel är inte ett bolag känt för legala dispyter, men när företaget väl syltar in sig gör de det med besked. Det bäst kända exemplet är förmodligen bolagets brott mot konkurrenslagar i början av 2000-talet, som begränsade AMD:s genomslag hos systembyggare och sedermera ledde till att Intel betalade AMD skadestånd om 1,25 miljarder USD år 2009.

Nu rapporterar Seeking Alpha att Intel åkt på nästa smäll i rättssalen, denna gång i ett patentmål mot VLSI Technology. Fallet gäller två patent tillhörande VLSI som enligt rätten olovligen använts i Intel-processorer. Tom's Hardware rapporterar att patenten i fråga gäller hantering av klockfrekvens samt reglering av minnesspänning – och att notan för intrånget är nätta 2,2 miljarder USD.

Intel strongly disagrees with today’s jury verdict. We intend to appeal and are confident that we will prevail.

Intel å sin sida kommenterar till Tom's Hardware att bolaget inte accepterar domslutet, och att en överklagan kommer lämnas in. Vidare noteras att VLSI har pågående patentfall mot Intel i flera amerikanska delstater gällande intrång på sex andra patent. Enligt Intels beräkningar söker VLSI totalt 11 miljarder USD i skadestånd, för patent Intel enligt sig själva inte inkräktat på.

Under rättsfallets slutplädering hävdade Intel även att VLSI är ett bolag utan produkter och att de ska ses som ett patenttroll. Påståendet ska ställas mot en bakgrund av att patenten i det aktuella rättsfallet ursprungligen utvecklats av Freescale Semiconductor och Sigmatel innan de köptes upp av NXP och sedermera såldes till VLSI.

Därtill har Intel tillsammans med Apple inlett en stämning mot VLSI:s moderbolag Fortress, där det sistnämnda bolaget anklagats ägna sig åt lagvidrig aggregering av patent. Oavsett vilket lär vi inte ha hört det sista av fallet VLSI mot Intel.

Läs mer om Intel: