På moderkortsfronten råder relativt stiltje, trots att Intel på pappret lanserat 500-seriens styrkretsar som ska ackompanjera kommande "Rocket Lake"-processorer i Intels Core 11000-serie. Dessa moderkort bygger fortsatt på sockel LGA 1200, och styrkretsarna är pinkompatibla med 400-seriens diton – varför de flesta nya moderkort väntas bli uppdateringar av existerande modeller.

Döm därför om vår förvåning när Asus meddelade att bolaget sjösätter ett helt nytt moderkort i modellserien Proart, där målgruppen är digitala kreatörer. Moderkortet får det fullständiga och otvetydiga namnet Proart B550 Creator, och huserar förutom sockel AM4 för AMD:s Ryzen-processorer och styrkretsen B550 även höghastighetsgränssnittet Thunderbolt 4.

proart-b550-creator-3.jpg

I/O på Proart B550 Creator, komplett med Thunderbolt 4 och Displayport-ingång

Förutom att vara det första moderkortet för AMD-processorer med gränssnittet Thunderbolt 4, med tillhörande Displayport-ingång för att baka in bildsignalen från grafikkortet i Thunderbolt-utgången, bjuder moderkortet på dubbla nätverkskort om 2,5 Gbit och ljudkretsen Realtek ALC1220. Då formfaktorn är ATX erbjuds även plats för dubbla SSD-enheter via M.2-platser.

proart-b550-creator-2.jpg
proart-b550-creator.jpg

På ett rent estetiskt plan tar Asus med sig formspråket från bolagets första Proart-moderkort Z490 Creator, vilket innebär svart med guldaccenter och räfflade kylflänsar. Under kylflänsarna återfinns en strömförsörjning med 12 + 2 faser, och Asus hälsar även att moderkorten testas i 45-gradig värme i 80-procentig luftfuktighet i 168 timmar.

Prislappen för Asus Proart B550 Creator uppges i Nordamerika till 299 USD – motsvarande cirka 3 000 kronor i svensk handel.

Läs mer om Asus: