Tekniken Resizable BAR, eller Smart Access Memory på AMD-språk, är en PCI Express-funktion som medger ett systems processor åtkomst till större delar av grafikminnet än vad som traditionellt varit möjligt. Det hela innebär en mer konsekvent kommunikation mellan processor och grafikminne, där parametrar såsom minskad latens bidrar till högre och mer konsekvent prestanda i optimerat innehåll.

Funktionen Smart Access Memory har hittills av AMD varit förbehållen Ryzen 5000-serien, och bolaget planerade ursprungligen att låsa inne funktionen för moderkort med 500-seriens styrkretsar. Därtill såg funktionen ut att vara fysiskt begränsad till arkitekturen Zen 3 och just Ryzen 5000-serien tack vare dess PCI Express-kontroller – något som nu visat sig vara falskt.

AMD-Radeon-RX-6700-XT-Smart-Access-Memory.jpg

Under gårdagens lansering av grafikkortet Radeon RX 6700 XT var Smart Access Memory för Zen 2-arkitekturen och Ryzen 3000-serien nämligen det första som presenterades. Prestandaindikationen "upp till 16 procent högre prestanda" som kan utläsas av presentationen syftar till extrema fall – och bygger på siffror från tidigare lanserade Radeon RX 6000-baserade grafikkort i kombination med Ryzen 3000-processorer.

AMD varnar även för att APU:er som bygger på arkitekturen Zen+, närmare bestämt Ryzen 5 3400G samt 3 3200G, fortsatt inte stödjer Smart Access Memory. Oavsett vilket lär Resizable BAR-stöd för majoriteten av Ryzen 3000-processorerna vara välkommet – hur tekniken presterar med Radeon RX 6700 XT återstår att se.

Läs mer om Resizable BAR: