Den ryska hårdvaruentusiasten VIK-on har tidigare figurerat på SweClockers med modifikationer av grafikkort. Senast vi rapporterade om hans upptåg var under januari, då han försåg ett Geforce RTX 2070 med 16 GB GDDR6-minne inköpt från marknadsplatsen Aliexpress. Resultatet då var ingen prestandamässig succé, men kortet identifierades åtminstone korrekt.

Experimentet verkar hur som helst ha gett VIK-on blodad tand, då Videocardz nu rapporterar om att han istället satt tänderna i ett Geforce RTX 3070 från Palit. Receptet är detsamma som senast – ett kort med 8 GB GDDR6-minne i grundutförande, som får det utbytt mot minneskapslar med dubbla kapaciteten för totalt 16 GB.

vik-on-3070-16gb-1.jpg
vik-on-3070-16gb-2.jpg

Själva bytet av de BGA-anslutna minnena lät sig göras utan större krångel, men enbart en fysisk uppgradering är inte tillräckligt för att kortet ska identifiera den nya minnesmängden. Den vanliga vägen att gå hade varit via modifikationer av kortets BIOS, men här stötte VIK-on på patrull – Nvidia tillåter inte ens partnertillverkare att modifiera BIOS-kod på sentida grafikkort.

Lösningen fick istället bli en hårdvarubaserad sådan, där en serie resistorer identifierar kortets strap-konfiguration. Kortets fem strap-bitar talar sedan om kortets minneskonfiguration för BIOS – exempelvis motsvarar 00000 8 GB minne från Samsung, medan 00001 är 8 GB med avsändare Micron. Efter idogt experimenterande landade VIK-on i att konfigurationen 00110 stödde samtliga 16 GB minne, se runt cirka 5:00 i Youtube-klippet överst i artikeln.

Med kortet igång i Windows och identifierat som ett RTX 3070 med 16 GB GDDR6-minne upplevde VIK-on deja vu från experimentet med RTX 2070. Kortet fungerade, men var instabilt och underpresterade – fram till klockfrekvenserna låstes med hjälp av mjukvaran EVGA Precision, varefter grafikkortet beslutade sig för att prestera aningen bättre än ett RTX 3070 Founders Edition.

Läs mer om grafikkort: