Tidigare i år förvärvade Microsoft spelutgivaren Bethesda för 7,5 miljarder USD, något som varit föremål för internationell granskning. Processen godkändes av amerikanska "Securities and Exchange Commission (SEC)" så sent som den 4 mars och nu följer EU-kommissionens klarsignal.

Godkännandet från EU har skett utan förbehåll och båda instanser har uppgett att de inte funnit några allvarliga konkurrenshot. Det innebär att spelutgivaren Bethesda med sina spelstudior gör sedan tidigare förvärvade moderbolaget Zenimax sällskap hos Microsofts avdelning Xbox Game Studios. Av allt att döma behåller Bethesda nuvarande ledarskap och ska fortsatt bedrivas självständigt.

Microsoft har sedan tidigare lovat behålla PS5-exklusivitet för redan bekräftade titlar som Deathloop, samt fortsatt stödja The Elder Scrolls: Online. Hur framtida titlar ska hanteras är fortfarande inte helt klarlagt. De kommentarer som lämnats uppger att tillgängligheten avgörs från fall till fall. Det saknas uttalanden gällande kommande rymdäventyret Starfield och The Elder Scrolls VI, men det kan komma att förtydligas nu när förvärvet gått igenom myndigheternas granskning.

Microsofts Xbox-chef Phil Spencer har tidigare i en intervju med Gamereactor ifrågasatt det långsiktiga värdet i plattformsexklusivitet. Microsoft har de senaste åren förvärvat ett flertalet spelstudior och lite talar för att de inte nödvändigtvis är färdiga.