Köldknäppen i Texas, USA, i slutet av februari satte hård press på elnätet och fick ledande politiker att uppmana till stängning av fabriker. Bland de påverkade var företag som Infineon, NXP och Samsung, varav fabriken hos den senare fortsatt är stängd. Nu flaggar Samsung för sina partner att en av konsekvenserna blivit ett närmast totalstopp i tillverkningen av SSD-enheter, rapporterar Digitimes.

Samsungs fabrik i Austin, Texas, uppges stå för så mycket som drygt 90 procent av tillverkningen av kontrollerkretsar till bolagets SSD-enheter. När tillverkningen av kontrollerkretsar kan vara igång igen är ännu oklart, men det uppges vara "osannolikt" att det blir innan maj månad. Tillgängligheten av SSD-enheter från Samsung väntas därmed bli begränsad långt in på årets tredje kvartal.

Då Samsung sitter på lager sedan tidigare ska det inte påverka SSD-produktionen under mars månad, men i april väntas så gott som ett produktionsstopp av SSD-enheter för servrar och majoriteten persondatorer. Samsung ska fortsatt kunna tillverka prestandaorienterade SSD-enheter, men med en produktionstakt på blott 25 procent.

Samsungs är med en marknadsdel på runt 30 procent världens största tillverkare av SSD-enheter, varför produktionsstoppet sannolikt får långtgående konsekvenser för tillgängligheten överlag. Många datortillverkare uppges redan ha lagt om sina ordrar till Micron och Western Digital, vilka tillsammans knappt innehar en lika stor del av marknaden som Samsung.

Den sydkoreanska jättens motgång väntas också påverka kontrollertillverkaren Phison positivt. Phison har på senare år blivit allt vanligt förekommande i SSD-enheter, något som märks på bolagets försäljning. Företagets försäljning av kontrollerkretsar ökade med så mycket som 125 procent under årets första månad, jämfört mot samma period 2020.

Samsung-fabrik i Texas står ännu stilla