Den tyska delstaten Bayern och dess huvudstad München huserar sedan tidigare Apples största utvecklingscenter med närmare 1 500 ingenjörer. Här har bolaget bland annat förlagt utveckling av strömförsörjning, och under år 2019 fick faciliteterna sällskap i delstaten av anläggningar för processorutveckling i byn Nabern.

Nu meddelar Apple att bolaget över de kommande tre åren ska investera över en miljard euro, motsvarande drygt tio miljarder kronor, i dess faciliteter i München. Pengarna ska gå till byggnationen av ett 30 000 kvadratmeter stort utvecklingscenter, som enligt Apple själva blir "Europas största R&D-center för mobil trådlös kommunikation och mjukvara".

apple_germany-silicon-design-center_new-facility-rendering_03102021_big.jpg.large_2x.jpg

På tapeten är bland annat utveckling av "5G och framtida teknologier" samt trådlösa modem och förbättrad integration av desamma i bolagets produkter. Det sistnämnda sker i samråd med Apples enhet för utveckling av radiosändare på andra sidan om den österrikiska gränsen i Linz. Exakt hur många nya arbetstillfällen som skapas uppges däremot inte.

Det nya utvecklingscentret byggs centralt i München, och inflyttning beräknas kunna äga rum sent under år 2022.