Mången spaltmeter har hunnit skrivas om Nvidia och dess satsning på specifika beräkningskort för brytning av kryptovaluta. De kommande korten i CMP-serien utannonserades i samband med att Geforce RTX 3060 tillkännagavs – och ett av löftena från bolagets sida var att grafikkorten av Geforce-modell skulle förbehållas gaming. Detta ledde till en artificiell begränsning gällande hashrates för RTX 3060 genom begränsningar i BIOS, hårdvara och drivrutiner.

RTX-3060-Ethereum-1.jpg

Bildkälla: PC Watch

Nu rapporterar Videocardz att Nvidias spärr redan satts ur spel utan fysiska modifikationer av grafikkort, något Nvidia menade var en del av skyddet. Resultatet är att Geforce RTX 3060 utför beräkningar i drygt 48 MH/s, enligt den japanska tidskriften PC Watch. Där drivrutinen i normalfallet stryper kryptoprestandan kort efter att ha upptäckt en Ethereum-last visar skärmdumpar på en session som fortgått i över åtta minuter.

Det enda som uppges ha krävts är en officiell beta-drivrutin från Nvidia själva, version 470.05, samt ett VBIOS signerat MSI. Detta i sin tur kan innebära att Nvidias uttalande om att kryptolåsningen på RTX 3060 är en trestegsraket är en lögn – och att brytare av kryptovaluta bildligen kan komma att rusa till affärerna efter grafikkorten.

Tillgången på Geforce RTX 3060 å sin sida blev ett fall av deja vu för den som följt vinterns grafikmarknad. Antalet tillgängliga enheter vid lansering var minimal, och endast enstaka modeller såldes till rekommenderat pris. Den enda nordiska aktören som utlovar tillgång på RTX 3060 är i nuläget danska Computersalg – till det facila priset 11 476 kronor.

Även antalet bokade RTX 3060 ser för övrigt ut att överskrida allokeringen inom överskådlig framtid – och situationen lär inte underlättas nu när kryptobrytare inställer sig till kön. Exempelvis Proshop har över 500 bokningar, en siffra som kan ställas mot endast 155 stycken bekräftade kort på väg in.

Uppdatering klockan 16:06:

De tyska hårdvarusajterna Hardwareluxx samt Computerbase har verifierat att version 470.05 beta av drivrutinen är den enda modifikationen som krävs för att låsa upp full Ethereum-prestanda på Geforce RTX 3060.

Läs mer om Nvidias äventyr inom kryptovaluta: