Efter en längre tids klagomål kröp AMD till korset och erkände problem med att bolagets processorer i Ryzen 3000- och 5000-serien slumpartat, och ofta kortvarigt, tappar anslutningen till USB-enheter. Efter insamling av data från entusiaster på Reddit och egen intern utredning går AMD nu ut med att de upptäckt problemet.

We would like to thank the community here on r/AMD for its assistance with logs and reports as we investigated the intermittent USB connectivity you highlighted. With your help, we believe we have isolated the root cause and developed a solution that addresses a range of reported symptoms, including (but not limited to): USB port dropout, USB 2.0 audio crackling (e.g. DAC/AMP combos), and USB/PCIe Gen 4 exclusion.

I ett inlägg på Reddit tackar AMD användare för att de i jakten på orsaken till USB-problemen delat med sig av sina loggar, något som möjliggjort en ny mikrokod med åtgärder. Som exempel på vad den nya mikrokoden AGESA 1.2.0.2 ska lösa nämns intermittent bortkopplade USB-enheter, sprakande ljud med externa USB-ljudkort och att den tillfälliga lösningen att ställa PCI Express 4.0 till version 3.0 inte längre ska behövas.

Moderkortstillverkare ska få tillgång till mikrokoden AGESA 1.2.0.2 om ungefär en vecka, varefter de kan börja integrera den i sina BIOS/UEFI. När exakt kunder kan vänta sig en ny BIOS/UEFI-version är upp till varje tillverkare, men AMD räknar med att de första beta-versionerna släpps tidigt i april.

Är du en av dem med AMD Ryzen-baserat system som upplever problem med USB-anslutna enheter och ser fram emot ett uppdaterat BIOS/UEFI?

Läs mer om USB-problem för Ryzen: