Den som ämnar försöka fuska i ett Playstation 5-spel kan komma att stöta på patrull. I ett pressmeddelande presenterar Irdeto ett samarbete med Sony, där antifusksystemet Denuvo introduceras till utvecklarverktygen för PlayStation 5.

Final-banner-Irdeto-Sony-PS5.jpg

Tillägget innebär att spelutvecklare får tillgång till nya verktyg för att förebygga och skydda sina spel från fusk. Produkten ska enligt Irdeto hjälpa spelutvecklare att skydda känslig spellogik eller data genom att förhindra fuskare från att "förändra känsliga variabler och säkra dess trovärdighet". Detta ska fungera både för flerspelarspel online och för spelares offline-data.

Systemet har sedan tidigare använts i tusentals spel över flera plattformar, men inte alltid till spelares förtjusning. Irdeto specificerar att Denuvo varken ska ge någon nämnvärd prestandapåverkan för spelare eller ställa till det för spelutvecklare, men det råder delade meningar om huruvida det stämmer. När det introducerades i spelet Doom Eternal till PC ledde både rapporterade prestandaproblem och allmänt missnöje från spelarbasen till att Denuvo drogs tillbaka från spelet i senare uppdateringar.

I flerspelarspel anses fuskare inte bara förstöra upplevelsen för andra spelare. Det innebär allt som oftast förluster i intäkter för utvecklare och utgivare vilket skapat en stor marknad för antifusksystemen. Med det sagt är det inget tvång för utvecklare att börja använda sig av Denuvo.

När Bethesda till allas förtjusning glömde Denuvo:

Bethesda släpper DRM-fritt Doom Eternal – av misstag