Att Intel satsar på en återkomst till grafikkortsmarknaden har stått klart i flera år, där de första konsumentorienterade produkterna redan letat sig ut på marknaden. Grunden i nysatsningen är den skalbara grafikarkitekturen Xe, som kan användas för allt från integrerad grafik i strömsnåla bärbara till kraftfulla beräkningskretsar för datacenter. I gränslandet ligger spelinriktad grafik med stämpeln Xe High Performance Gaming (HPG), med planerad debut någon gång under 2021.

Rykten talar för att familjen delas upp i sex prestandanivåer, men var samlingen placerar sig jämfört med den aktuella laguppställningen från AMD och Nvidia går endast att spekulera i. Nu tar grafikchefen Raja Koduri till Twitter för att bjuda på en återblick till 2012, och i samma veva antyder han vad som kan förväntas av Xe-HPG.

De två bilderna visar arbetet i Intels utvecklingslaboratorium, där den övre är 9 år gammal och visar när den då Apple-anställde Koduri testkörde en förproduktionsversion av den integrerade grafikdelen "Crystalwell". Lösningen fick sedermera namnet Iris Pro 5200 och en plats i processorer som Core i7-4770R, en komponent som utmärkte sig genom dedikerat grafikminne på 128 MB.

Det är mot denna lösning Koduri nu presenterar relativ prestanda för vad som komma skall i Xe-väg: mer än 20 gånger högre. På den nedre bilden testar grafikchefen en icke namngiven grafikdel i 3DMark och genom att rota i databasen för exempelvis Fire Strike-testet, går att utläsa att nämnda Iris Pro 5200 mäktar med drygt 1 500 grafikpoäng i detta sammanhang. Det placerar den okända moderna grafikdelen på drygt 30 000 poäng – i samma härad som Geforce RTX 3070.

Eftersom Xe-HPG är en känd post på bolagets agenda är det sannolikt att just detta testas, även om det inte nämns uttryckligen i Twitter-inlägget. En brasklapp är därtill att Koduri inte skriver i vilka sammanhang den 20 gånger högre prestandan gäller, men med tanke på att 3DMark-sviten figurerar på bildskärmen är det ett rimligt antagande att sådan belastning avses.

Det återstår att se om Intel lyckas nå upp till Geforce RTX 3070-prestanda med Xe-HPG på första försöket, men om så blir fallet omvandlas grafikkortsmarknaden till ett område med tre starka aktörer – bortsett från fortsatt tvåsamhet i den absoluta toppklassen. Hittills är det känt att extern part kommer att svara för Xe-HPG-tillverkningen, men exakt när korten gör debut återstår att se.

Läs mer om Intel: