Grafikkortet Geforce RTX 3080 lanserades den 16 september 2020, men tillgången är fortfarande långt under rimliga nivåer. Att hitta ett grafikkort ur RTX 3000-serien i butik kan närmast likställas med att stöta på en enhörning och ännu råder stor osäkerhet kring när situationen kan tänkas förbättras. Budet i början av året var någon gång under årets tredje kvartal.

Nu rapporterar branschtidningen Digitimes om att det är "osannolikt" att bristen på Nvidias Geforce RTX 3000-serie lättar under årets tredje kvartal – vilket skulle innebära en ljusning först till vintern. Digitimes rapport ligger i linje med de samtal SweClockers nyligen fört med insatta i branschen, vilka flaggar för att allt mer pekar mot att bristen kvarstår genom hela år 2021.

Nvidia har hittills varit försiktiga med att peka finger på en specifik faktor till bristen, där de endast generellt talat om komponentbrist. På flera håll har det dock talats om problem hos Samsung, vars 8-nanometersteknik används för Nvidias senaste generation av grafikkretsar. Detta stärks av Digitimes, som gör gällande att Samsung har svårt att tillverka tillräckligt med fungerande kretsar (yield).

Utöver tillverkningstekniska svårigheter köps en betydande andel grafikkort ur Nvidias Geforce RTX 3000-serie för brytning av kryptovalutor. I ett försök att komma tillrätta med detta har Nvidia börjat strypa kryptoprestandan med nya grafikkort, där Geforce RTX 3060 var först ut. Parallellt med detta lanserades CMP-serien av grafikkort, vilka till stor del baseras på arkitekturen Turing och tillverkas på en äldre tillverkningsteknik från TSMC.

Den historiskt dåliga tillgängligheten väntas samtidigt inte påverka Nvidias finanser negativt. För att upprätthålla sina marginaler har Nvidia höjt priserna på sina grafikkretsar, vilka därefter säljs till partnertillverkare som i sin tur också trissar upp priserna för att mildra de annars negativa ekonomiska effekterna.

Läs mer om grafikkortsbristen: