Att tillgången på halvledare är skral syns inte tydligare någonstans än på grafikkortsmarknaden. Trots att senaste generationens kort har existerat i ett halvår lyser korten med sin frånvaro och de få kretsar som AMD och Nvidia kan frambringa går i många fall till konsumenter som väntat på sina grafikkort sedan lanseringsdagen.

Trots förhoppningar från båda tillverkarnas sida rapporterade vi tidigare under dagen om hur kort i Geforce RTX 3000-serien ser ut att bli bristvara året ut framkommer nu uppgifter från Digitimes (betalvägg) att allt inte är becksvart gällande tillverkning på noderna 7 och 5 nanometer. Under årets andra kvartal rapporteras nämligen att AMD och Nvidia, tillsammans med Mediatek och kryptobolaget Bitmain, lyckats boka in extra tillverkningskapacitet hos kontraktstillverkaren TSMC.

wikichip_tsmc_logic_node_q2_2019.jpg

TSMC:s produktplaner. Bildkälla: Wikichip

Anledningen uppges vara en tillfälligt minskad orderingång från TSMC:s största kund Apple och dess processorer på 7 och 5 nanometer. Exakt vad detta innebär för AMD och Nvidia är oklart, då bolagen inte kommenterat uppgifterna, men i fallet AMD väntas en stor del av kapaciteten vikas åt högmarginalprodukter – främst bolagets stundande Zen 3-baserade serverprocessorer i serien Epyc.

Nvidia å sin sida har ännu inte bekräftat att bolaget inlett tillverkning av Geforce RTX 3000-serien "Ampere" hos TSMC, trots ihärdiga rykten. Bolaget har dock inga andra kretsar lämpliga för tillverkning på 7 nanometer, varför tillverkning av senaste generationens grafikkretsar kan antas ha inletts under årets början hos den taiwanesiska kontraktstillverkaren.

Gällande frigjord kapacitet på 5 nanometer är frågan desto mer öppen. Systemprocessortillverkaren Mediatek väntas inte inleda produktion av kretsar på tillverkningstekniken förrän senare i år, vilket lämnar kryptobolaget Bitmain och dess nyligen lanserade ASIC-kretsar på 5 nanometer i en position att dra nytta av ökad tillgång.

För genomsnittskonsumenten ser situationen med andra ord inte ut att ändras drastiskt framåt sommaren – om något kan tillgången av grafikkort i Geforce RTX 3000 temporärt gå från obefintlig till knapphändig.

Läs mer om bristen på grafikkort: