Videomötenas år 2020 samt 2021 har fört med sig många nya sätt att konferera på. Förutom virala tilltag som amerikanska advokater med kattfilter har många säkert dragit en lättnadens suck över att få delta i möten från hemmakontoret istället för att dela i evighetsmöten i mötesrum där syrenivåerna framkallar hypoxi efter en kortare vistelse.

Någon som ledsnat på även de digitala mötena är amerikanen Sam Lavigne, som enligt The Verge tagit fram ljudbiblioteket Zoom Escaper. Precis som namnet antyder är ljuden framtagna speciellt för den som vill fly undan ett möte, vilket uppnås med hjälp av störande ljud, däribland gråtande barn, ekon samt vindljud.

Förfarandet Lavigne demonstrerar är relativt simpelt – ljudströmmen från mikrofonen dirigeras via webbläsaren och ljudeffekterna på hemsidan för Zoom Escaper och därefter tillbaka in i Zoom, eller för den delen annan mjukvara för videomöten. Med en nu minerad ljudström kan användare när som helst uppnå (o)önskat resultat, genom att antingen få sig själv utsparkad eller att skapa en ursäkt att lämna mötet.

Zoom Escaper fungerar på Chromium-baserade webbläsare och enligt The Verge inger effekten "Upset Baby" mest trovärdighet – om övriga mötesdeltagare köper att du har barn. Andra höjdpunkter är "Echo" som lägger på ett eko, där du själv kan justera parametrarna fördröjning och feedback, men även "Bad Connection" som tillsammans med "Echo" naturtroget uppges replikera faktiska fallerande Zoom-strömmar.

För den som inte nöjer sig med att enbart sabotera ljudet i Zoom-strömmen har Lavigne ett ännu mer potent vapen i arsenalen sedan tidigare. Applikationen har namnet Zoom Deleter, och uppfyller en enda funktion – att upptäcka om applikationen Zoom körs för att därefter omedelbart avsluta processen.

Till The Verge säger Lavigne att drivkraften bakom projekten är att "avsiktligt sinka produktivitet, självsabotage, etc." – men på följdfrågan varför detta är viktigt för honom avböjde utvecklaren att svara. Huruvida Lavigne blir Messias för videokonferensskeptiker genom att användare anammar Zoom Escaper återstår att se.