Amerikanska Micron hade under lång tid ett samarbete på minnessidan med Intel i ett joint venture vid namn IMFT, Intel Micron Flash Technologies. Bolagen slog ursprungligen sina kloka huvuden ihop år 2006, och under 2012 började utveckling av kulminationen av IMFT:s flaggskeppsprojekt – minnestypen 3D Xpoint. IMFT å sin sida blev sent under 2019 helägt av Micron – och 3D Xpoint har levt vidare mer eller mindre som normalt.

Nu rapporterar Tom's Hardware om att tidigare IMFT, numera Micron Technology Utah, förlorar stora pengar på sin enda produkt 3D Xpoint och är ute efter att sälja både faciliteter och verksamhet till följd av låg efterfrågan. Intel är fortsatt ensamt om att anamma 3D Xpoint och uppges ha ett kontrakt med Micron för tillverkning av minnestypen till och med slutet av år 2021.

Micron is committed to completing our obligations under the existing wafer supply agreement with Intel, which currently goes through the end of CY21, and Micron intends to retain all of its intellectual property associated with 3D XPoint.

Micron uppger sig vara beredda att fullfölja kontraktet med Intel, men en eventuell försäljning skulle inte inkludera bolagets immateriella rättigheter till minnestypen. Trots att bolaget köpte ut Intel ur IMFT för 1,5 miljarder dollar och endast i år uppges ha förlorat 400 miljoner till följd av låg efterfrågan ser Micron alltså inte ut att vara redo att kasta in handduken med 3D Xpoint ännu.

Intel-Optane-Memory-2.jpg

En Intel Optane-modul – resultatet av ett samarbete mellan Intel och Micron.

Potentiella köpare av Micron Technology Utah nämns inte, men utan att immateriella rättigheter medföljer vid eventuellt köp väntas endast Intel vara intresserade till följd av att de är delägare av minnestekniken. Intel har å sin sida även egen tillverkning av 3D Xpoint-minne, men denna till trots tros processormakaren i huvudsak vara beroende av Microns produktion för Optane-serien.

Intel är därtill i full färd med att sälja av sina intressen inom NAND-flashminnen och SSD-enheter till SK Hynix – något som minskar dess möjligheter att framställa Optane-kretsar framöver än mer. Utspelen kommer efter att Intel meddelat att Optane inte längre riktas mot konsumenter, men ser inte ut att innebära början av slutet på lagringstekniken.

Micron å sin sida väntas ha ett intresse i att behålla de immateriella rättigheterna till 3D Xpoint för framtida satsningar på PCI Express 5.0-funktionen CXL, Computer Express Link. CXL tillåter nämligen synkronisering av minne mellan PCI Express-anslutna enheter, likt ett Resizable BAR på steroider – exakt vad Micron har i bakfickan får vi se när PCI Express 5.0 börjar rullas ut i datacenter och på konsumentmarknaden.

Läs mer om minne och lagring: