Så sent som i måndags rapporterade vi om brytning av kryptovaluta på Geforce RTX 3060 som till synes tilläts fortgå i full hastighet med hjälp av nya drivrutiner från Nvidia. Bland användare som testade version 470.05 av bolagets drivrutin kunde varierad framgång med brytning av kryptovaluta med algoritmen Ethereum skymtas – ryktesvägen rekommenderades även ett specifikt BIOS från MSI.

I ett meddelande till Hardwareluxx chefredaktör Andreas Schilling bekräftar Nvidia att drivrutinen "i vissa konfigurationer" var allt som behövdes för upplåst prestanda. Videocardz å sin sida rapporterar att drivrutinen i fråga till synes fungerar för mer eller mindre samtliga Geforce RTX 3060 vid brytning av kryptovaluta, undantaget Inno3D och Zotac.

Vissa begränsningar rapporteras däremot ha kvarstått, trots upplåst drivrutin. Användare har rapporterat om halverad kryptoprestanda i fall PCI Express-risers nyttjats och om grafikkortet i fråga inte haft en aktiv anslutning över någon av sina bildutgångar. Riggar med ett flertal grafikkort uppges endast ha fungerat om korten kopplats direkt till moderkortet och en bildutgång nyttjas.

Nvidia plockade i all hast ned den berörda drivrutinen, men skadan beräknas redan vara skedd. Version 470.05 lär dels leva vidare i kryptoriggar tills en fullständig brytning av spärren återfinns, dels bli föremål för reverse engineering i jakten på mjukvaruspärren som låser ute Ethereum-algoritmen.

Läs mer om kryptovaluta och Geforce RTX 3060