Mekaniska tangentbord i bärbara datorer existerar, men är av platsskäl inte lika vanligt som membran eller scissor switches. Nu ämnar Cherry lösa problemet med nya Cherry MX Ultra Low Profile. Som namnet avslöjar handlar det om en brytare med extra låg profil, totalt endast 3,5 mm hög, där Cherry frångått sin traditionella "housing and plunger"-konstruktion för en tvådelad metallkonstruktion.

Cherry beskriver de nya brytarna som något snarlika MX Blue. De ger en taktil respons och har Cherrys egna omisskänneliga klickljud. Brytaren har en slaglängd på 1,8 millimeter men aktiveringspunkten ligger vid 1 millimeter. Aktivering nås med en kraft på 65 centinewton (cN) och motståndet sjunker under brytarens resa mot botten.

Det utlovas en hållbar och robust konstruktion med en livslängd på över femton miljoner nedslag och Cherrys egna "Cherry Gold Crosspoint"-teknik. Brytaren stödjer både enfärgad och RBG-belysning med SMD-LED. Plasten i brytaren är transparent och dioden placeras centrerat rakt under för att ge jämn belysning över hela tangenten.

img-explosion-mxulp@2x-678x1250.png

Enligt Cherry är MX Ultra Low Profile cirka 70 procent mindre än deras tidigare modell Low Profile. För att spara plats har Cherry valt att tillverka brytaren på ett vis som möjliggör lödning direkt på kretskort, vilket är optimalt för enheter där komponenter av platsskäl endast kan monteras på ena sidan.

Först ut på marknaden med Cherrys nya brytare blir Alienwares nya bärbara speldatorer m15 R4 och m17 R4.