Om ett fåtal dagar gör Intels Core 11000-serie "Rocket Lake" entré på den stationära processormarknaden, vilket innebär ny arkitektur för första gången sedan 2015. Bolaget har därtill redan berättat om vad som komma skall med Core 12000-familjen, som debuterar senare under året och har kodnamn "Alder Lake". På menyn står två nya arkitekturer – "Golden Cove" och "Gracemont" – som ger en blandning av kraftfulla och energieffektiva kärnor.

Nu presenterar Videocardz fler detaljer om den framtida processorserien och tillhörande styrkrets, med stöd av bilder som hamnat på villovägar. I en presentationsbild för arkitekturen skriver Intel att entrådsprestandan ökar med upp till 20 procent, vilket tillskrivs de kraftfulla "Golden Cove"-kärnorna och tillverkningstekniken 10 nm Superfin. Referensnivån för ökningen är däremot okänd, eftersom mobila "Tiger Lake" och stationära "Rocket Lake" båda är möjliga kandidater.

Intel-Alder-Lake-S-Specifications.jpg

Bildkälla: Videocardz

Intel-600-Chipset-Specifications.jpg

Bildkälla: Videocardz

Samma oklarhet kvarstår när processorjätten talar om en dubblerad flertrådsprestanda, där istället strömsnåla "Gracemont" och en hårdvarubaserad schemaläggare uppges vara viktiga delar. I mitten av presentationsbilden huserar ett blockschema över en "Alder Lake"-processor, som visar åtta kraftfulla kärnor parade med åtta klenare. Detta är en specifikation som ser ut att utgöra taket för både bärbara och stationära processorer.

Därutöver presenteras att både PCI Express 5.0 och 4.0 är aktuella protokoll som arbetar sida vid sida: 16 banor av förstnämnda, 4 av den senare. Via de tillhörande styrkretserna i 600-serien finns därtill möjlighet till fler banor av PCI Express 4.0- eller 3.0-typ. Även på primärminnesfronten är stödet dubbelt, med två kanaler DDR4 i maximalt 3 200 MHz, eller två kanaler DDR5 i 4 800 MHz. Enligt Videocardz gäller sistnämnda moderkort med Z690-styrkrets, medan DDR4 gäller i lägre prisklasser.

Intel-12th-Gen-Core-Alder-Lake-S-CPU.jpg

Bildkälla: Videocardz

Avslutningsvis visar tekniksajten bildbevis på att den "Alder Lake"-kopplade sockeln LGA 1700 är väsensskild många föregångarna i klassen konsumentprocessorer. Det kvadratiska formatet stryker nämligen på foten till förmån för en mer avlång utformning, som sannolikt kräver nya monteringslösningar för kylare – en aspekt som varit konstant genom generationer av LGA 115X- och LGA 1200-processorer.

Läs mer om Alder Lake: