Qualcomm kan vara på väg med något eget till konsumentmarknaden – i form av en spelkonsol. Deras teknik finns integrerad i otaliga telefoner och mobila enheter, men det egna projektet ska enligt källor till Android Police vara mer likt en Nintendo Switch.

Android Police uppger att de sett bilder på en prototyp, som "genast ser bekant ut för den som äger en Nintendo Switch". Huvudenheten beskrivs som en lite större och grövre telefon med en skärmstorlek på cirka 6,5 tum. De medföljande handkontrollerna är löstagbara och sitter likt Nintendos Joy-Cons på varsin kortsida. Huvudenheten lite större och rymligare design ska hantera värmeutveckling bättre än ultratunna enheter samt ge plats åt ett batteri med kapaciteten 6 000 mAh.

Qualcomm planerar för lansering under första kvartalet 2022, vilket innebär att spelkonsolen kan tänkas utrustas med nästa generations Snapdragon. Det saknas uppgifter om huruvida Qualcomm ämnar skräddarsy en lösning eller om befintliga kretsar ska användas, men spelkonsolen får 5G-stöd med Qualcomms X55-modem.

Spelkonsolen ska likt Nintendo Switch gå att ansluta till TV eller annan extern skärm men det framgår inte om det handlar om en dedikerad bildanslutning. USB Type-C används som kontaktdon för laddning och det är tänkbart att bildöverföring kan komma att integreras i samma port. För extern lagring integreras en minneskortläsare för SD-kort.

Operativsystemet påstås bli Android 12 med anpassningar för spelapplikationer. Qualcomm planerar att bygga en egen medieplattform i framtiden, men hoppas till lansering att stödja Epic Games Store, som har en applikation till Android under utveckling sedan tidigare.

Enligt Android Police har Qualcomm för avsikt att sälja spelkonsolen direkt till konsumenter samt distribuera via amerikanska återförsäljare. Priset ska enligt uppgift hamna på cirka 300 dollar, motsvarande cirka 2 600 kronor, men det är osäkert om priset inkluderar handkontroller.