En identisk kopia av planeten jorden och enorma mängder grafikkort ska hjälpa EU med hållbar utveckling. Projektet, som fått namnet "Destination Earth" har som mål att "utveckla en detaljerad digital modell av jorden för att övervaka och simulera naturlig och mänsklig aktivitet". Med hjälp av den digitala tvillingen ska forskare sedan kunna studera allt från världshavens hälsotillstånd till naturkatastrofer samt simulera olika klimatscenarion.

Därför inleder nu EU beställningar av hela 20 000 grafikprocessorer till byggnationen av en ny superdator. För att driva de tunga simulationerna beräknas det behövas upp till fyra gånger mer beräkningskraft än europeiska superdatorn Piz Daint, som huserar över 5 000 exemplar av Nvidias Tesla P100. Operationen väntas även bli rejält strömkrävande, enligt beräkningar kan det handla om upp till 20 megawatt.

Projektet är en del i EU:s klimatsatsning för att nå koldioxidneutralitet till år 2050, och är en del av en budget på 1 biljon euro. Tekniken ska i första hand nyttjas av EU, men ska sedan eventuellt öppna upp för bredare användning och tillgänglighet internationellt och i andra sektorer.

Exakt hur EU tänkt få tag i den mängden grafikprocessorer som krävs återstår att se, men med den komponentbrist som råder handlar det sannolikt inte om någon snar framtid. De har dock lite tid att lista ut det – "Destination Earth" påbörjades under 2021, men har en tidsplan som spänner över de kommande 10 åren.

Läs mer om EU: