Egen utveckling av mobilmarknadens processorer är få förunnat, där majoriteten förlitar sig på färdiga lösningar från tillverkare som Qualcomm och Mediatek. I dagsläget är egenutvecklade processorer förbehållna giganterna Apple och Samsung, vars finansiella muskler medger utsvävningar inom området trots att prestandan i vissa fall inte överträffar färdiga lösningar.

Nu rapporterar Androidauthority om hur kinesiska Xiaomi planerar ansluta sig till den exklusiva skaran mobiltillverkare som utvecklar egna kretsar. Planerna har offentliggjorts genom en teaser som under morgonen publicerats på den kinesiska sociala medieplattformen Weibo. Efter maskinöversättning blottas där ett flertal referenser till ordet "surge", svall på svenska.

Xiaomi-surge-weibo.jpg

Bildkälla: Androidauthority

Vilket segment bolagets nya processor tillhör blir vi varse på måndag, när bolaget presenterar produkten närmare. Klart står däremot att det inte blir Xiaomis första – redan år 2017 tog bolaget sina första stapplande steg med Surge S1, en systemprocessor som monterades i bolagets budgetorienterade telefoner likt Mi 5C.

Androidauthority å sin sida hypotiserar om att processorn inte nödvändigtvis är en fullständig systemprocessor, utan istället kan komma att fungera som ett komplement till en sådan. Som exempel lyfts Googles hårdvarulösningar Pixel Visual Core och Neural Core fram, där specifika kärnor för bildbehandling och maskininlärning tagits fram för att komplettera en existerande systemprocessor.

Xiaomis nya kretsar i Surge-familjen kan med andra ord bli skräddarsydda lösningar för AI-beräkningar eller liknande – vi lär få återkomma under nästa vecka.

Läs mer om mobiltelefoner: