I ett försök att tvinga e-handelsjätten till att erkänna och följa lokala kollektivavtal kallar tyska fackförbundet Verdi till strejk på sex arbetsplatser runt om i landet. Strejken inleddes redan i söndags kväll och ska pågå i fyra dagar.

Amazon och tyska fackförbund har legat i konflikt sedan 2013 och har utlyst strejk flertalet gånger, senast i december 2020. Fackförbund och anställda har ansett sig få för låga löner och undermåliga villkor, framförallt för den stora majoriteten arbetande inom lager och logistik.

Representanten Orhan Akman från Verdi anser att "Amazon gör sig en hacka under pandemin" och att bara det är en anledning i sig att säkerställa rättvis lön åt de anställda. Verdi kräver därför en löneökning på 4,5 procent för personal inom e-handelsindustrin, som enligt Akman "måste vara möjligt för Amazon i år". Amazon själva anser sig ha utmärkta löneförhållanden och villkor.

Tyskland är Amazons största marknad utöver USA, och många andra europeiska etableringar av Amazon förlitar sig på både tyska lager och handlare. Ett högt deltagande och längre stopp i arbetet skulle därför kunna få omfattande konsekvenser även utanför Tysklands gränser. Under tidigare strejker har 90 procent av alla anställda jobbat som vanligt, enligt Amazon.

Läs mer om Amazon: