Patchloggar till Linux har på senare tid seglat upp som en populär källa för folk på jakt efter information om kommande hårdvara. Vi har bland annat rapporterat om Intels kommande processorserie "Lunar Lake" som påträffades i nätverksdrivrutiner för Linux, och så även AMD:s akvatiska kodnamn Sienna Cichlid och Navy Flounder, kodnamn för grafikkretsarna Navi 21 respektive 22.

Nu spinner AMD vidare på fisktemat med kodnamnet Dimgrey Cavefish, som av Videocardz väntas vara Navi 23, en krets ämnad för kommande Radeon RX 6000-kort. I uppdateringsloggarna skymtas referenser till Navi 20-seriens L3-cache, för oss bättre känd som Infinity Cache. Just Dimgrey Cavefish utrustas med 32 MB Infinity Cache, vilket pekar på en 128 eller 64 bitar bred minnesbuss.

AMD-NAVI21-NAVI22-NAVI23-Infinity-Cache.png

Exakt var kretsen Navi 23 hamnar i AMD:s grafikkortsutbud är i skrivande stund oklart, men den låga mängden Infinity Cache vittnar om prestanda som gör Dimgrey Cavefish till en kandidat för en kommande RX 6500-serie. Förutom flundror och grönlingsfiskar figurerar även referenser till beräkningskortet Aldebaran, som helt förbigår den spelförbättrande funktionen Infinity Cache.

Aldebaran uppges vara kodnamn för AMD:s kommande Radeon Instinct MI200, bolagets första design baserad på MCM (Multi-Chip Module). Kortet rapporteras av Videocardz vara på gång under år 2021, och kommer ta plats främst i superdatorer såsom HPE Cray EX. Övriga detaljer gällande både Navi 23 och Radeon Instinct MI200 är i nuläget inte kända.

Läs mer om AMD:s grafikkort: