Efter att uppgifter kring stängningen av Playstation Store-funktionen till Playstation 3 samt de handhållna spelkonsolerna Playstation Portable (PSP) och Playstation Vita (PS Vita) läckt tidigare i mars, bekräftas nu informationen på Playstations supportsida.

Under kategorin "Discontinued PlayStation apps, features and services" framgår det att Playstation Store stänger ned för Playstation 3 och PSP den 2 juli och den 27 augusti för PS Vita.

We are closing PlayStation Store on PlayStation 3 consoles on 2nd July 2021 and on PlayStation Vita devices on 27th August 2021. Additionally, the remaining purchase functionality for PSP (PlayStation Portable) will also retire on 2nd July 2021

I uppdateringen framgår det att tre huvudsakliga funktioner försvinner:

  • Köp av nytt digitalt innehåll i någon form

  • Köp inifrån spel för någon av spelkonsolerna

  • Möjligheten att lösa in "PSN wallet funds"-kuponger, exempelvis presentkort

Redan köpta spel eller annan media kvarstår tillgängliga att ladda ned och använda. Stängningen påverkar inte heller Playstation Plus-medlemskap, och kuponger för Playstation Plus går att byta in. Det ska även gå att ladda ned och spela de spel som sedan tidigare lagts till från Playstation Plus gratiserbjudanden, förutsatt att en prenumeration fortfarande är aktiv.

Redan inlöst betalmedel i "PSN Wallet" går att använda på spel och innehåll till Playstation 4 och Playstation 5, men spelare kan välja att begära en återbetalning om de inte är "aktiva på någon annan spelkonsol".

Beslutet är inte oväntat, spelkonsolerna har några år på nacken och under de senaste åren har Sony långsamt avvecklat flera funktioner och onlinetjänster till alla tre spelkonsoler. Sony uppger att de istället vill fokusera sina resurser på de nya generationerna för att "ytterligare förbättra användarupplevelsen".