Världens största kontraktstillverkare av halvledare, TSMC, skär under pandemins kraftigt höjda efterfrågan guld med täljkniv. Förutom att bolaget är dominant gällande tillverkning på avancerade noder med dess tekniker om 7 och 5 nanometer försörjer bolaget också en stor del av fordonsindustrin med kretsar tillverkade på äldre noder som 28, 40 och 55 nanometer.

Detta monopol har stuckit i ögonen på både amerikanska och europeiska intressenter vars mål är att säkra tillgång till sina egna respektive industrier. SweClockers har tidigare rapporterat om hur bilindustrin tvingats inse att de inte kan behandla kretstillverkare hur som helst, och att 2021 års stillestånd i bilfabrikerna till stor del är självförvållade.

Stillestånd i fabriker som står för en stor del av regioners ekonomi har dock lyft frågan om en större självförsörjning gällande kretsar. I EU har utvärderingsfasen av planen Digital Compass inletts, där slutmålet är att tillverka 20 procent av världens kretsar räknat till värde år 2030. Detta är planer TSMC:s ordförande Mark Liu kallar "ekonomiskt orealistiska", rapporterar Digitimes.

Enligt Liu lyfts frågan just nu då marknaden är överhettad, men att TSMC klarar av att möta världens efterfrågan på en marknad när läget återigen normaliseras. Han ser även de europeiska och amerikanska planerna för självförsörjning som en förlustaffär för regionerna, där stora mängder "non-profit capacity" eller skattefinansierad tillverkning väntas skapas till ingen nytta.

Fab14inr008_888_0.jpg

Ur TSMC:s perspektiv är givetvis både Intels och regionernas planer ovälkomna distraktioner i framtida potentiella vinstmarginaler, trots att bolaget de kommande åren ser ut att både tillverkningstekniskt och kapacitetsmässigt dominera kretstillverkning. Då både TSMC och Digitimes är baserade i Taiwan nämns däremot inte elefanten i rummet – de politiska implikationerna av en allt aggressivare västlig granne på andra sidan sundet.

EU:s och USA:s planer för expansion av kretstillverkning är nämligen inte enbart ekonomiskt motiverade – utan även politiskt. Amerikanska handelsblockader mot bolag som Huawei har redan mer eller mindre förintat bolagets kretsutveckling samt dess mobildivision. Resten av världen skulle sannolikt tvingas följa Huawei med kretstillverkning på antik teknik om Taiwan och därigenom även TSMC hamnade under den kinesiska statens paraply.

Vissa lättnader i handelsblockaden mot Kina har dock gjorts. Den världsledande nederländska tillverkaren av litografiutrustning för kretstillverkning, ASML, förbjöds delvis tidigare att exportera utrustning till Kina. Detta blev det tidigare under månaden ändring på, när ASML tillkännagav utökad försäljning till landets största kretstillverkare SMIC – dock inte gällande utrustning för EUV-litografi.

TSMC ser med andra ord ut att tillsammans med Samsung och Intel förbli ensamma i topp med EUV-litografi under en överskådlig framtid. Liu och TSMC må anse att EU:s planer är förkastliga ur ett kapitalistiskt perspektiv – men som politisk säkerhet för regionen är kretstillverkning med stor sannolikhet ovärderlig.

Läs mer om kretstillverkning: