Kort efter att Intel presenterat sina planer för att återuppta kontraktstillverkning meddelar TSMC nya satsningar. Under de kommande tre åren ämnar de investera 100 miljarder dollar i sin kretstillverkning. Det rör sig om en kapitalinvestering i utveckling av tillverkningskapacitet, primärt för framtida tillverkningstekniker.

We are entering a period of higher growth as the multiyear megatrends of 5G and high-performance computing are expected to fuel strong demand for our semiconductor technologies in the next several years

I ett uttalande till Reuters berättar TSMC att de är på väg in i en tid av hög tillväxt. Med digitalisering under pandemin, nya 5G-tekniker och växande behov av prestandaorienterade kretsar (eng. High-Performance Computing) som processorer och grafikkretsar, väntas fortsatt stigande efterfrågan för kretstillverkning hos företaget.

TSMC har i decennier dominerat som världens största kontraktstillverkare av halvledare – särskilt tillverkningstekniskt. De ligger i framkant med mer avancerad tillverkning på 7 respektive 5 nanometer och hundratals företag förlitar sig på TSMC:s tillverkning. Bland de största återfinns Apple, Qualcomm, AMD och Nvidia. De senaste månaderna har det även uppmärksammats att fordonsindustrin är mycket beroende av TSMC.

Fordonsindustrin är inte TSMC:s storkund, men industrin är en viktig ekonomisk kraft i EU och USA. Komponentbrist, särskilt efter desperation hos fordonstillverkare, har därför väckt de båda stormakterna i frågan. För att bli mer självförsörjande planeras nu egna satsningar, där EU i framtiden vill att 20 procent av världens tillverkning ska ske inom unionen.

Att TSMC storsatsar i utökad tillverkningskapacitet sker i kölvattnet av att bolagets ordförande, Mark Liu, uttalat sig om att EU:s och USA:s planer om att till större del blir självförsörjande är orealistiska förlustaffärer.

Läs mer om kretstillverkning: