Den forna kylarjätten Thermalright har de senaste åren legat i något av en dvala. När bolaget i slutet av mars lyfte på locket för den prestandaorienterade processorkylaren Frost Commander 140 passade flera SweClockers-medlemmar på att dela varma minnen om svala produkter. Nu uppdaterar tillverkaren produktportföljen med ännu en kylare, som istället tar sikte på datorer av tunn karaktär.

Nykomlingen får namnet AXP90-X47, ett namn som avslöjar kylarens viktigaste mått: höjden 47 mm med monterad fläkt, ett paket som totalt väger 310 gram. Kylflänsen består av 54 aluminiumskivor för yttermåtten 95 × 95 × 32 mm exklusive fläkt. Den medföljande fläkten är en 92 mm-variant med tjocklek om 15 mm, som är PWM-styrd och når topphastigheten 2 700 varv per minut med en specificerad maximal ljudnivå på 22,4 dBA.

Thermalright AXP90-X47 3.jpg

Kontaktytan på AXP90-X47 är av nickelpläterad koppar och värme leds till kylflänsen med hjälp av fyra värmeledningsrör med diameter på 6 mm, ett steg ned från fläskiga 8 mm som syns hos Frost Commander 140. Precis som det stora syskonet har det tunna nytillskottet viss likhet med konkurrerande Noctua, som också tillhandahåller lågprofilskylare med 92 mm-fläktar. Det österrikiska företagets tunnaste modeller är på 37 alternativt 65 mm, och Thermalright positionerar sig i mitten.

Mellanläget gör ingen skillnad med till exempel svenskutvecklade Louqe Ghost S1 som stödjer 66 mm höga kylare och därmed Noctuas tjockare variant, men i bland annat åldrande Fractal Design Node 202 med taket 56 mm finns potential för bättre kylprestanda. AXP90-X47 skiljer sig därtill från Noctua-diton med en kvadratisk utformning och fullständig avsaknad av beige-brunt färgschema.

Kylaren levereras med kylpasta och monteringsutrustning för AMD:s sockel AM4 samt Intels senaste LGA 1200, men även den längre LGA 115X-listan är kompatibel. Framtiden får utvisa när AXP90-X47 hittar ut på marknaden och till vilket pris, men även om den anrika tillverkaren fortfarande har vad som krävs för att hålla jämna steg med dagens luftkylargiganter.

Har du en kompakt dator? Vad är gränsen för höjden på processorkylaren? Berätta i kommentarstråden!